Koltai Lajos egyik legjobb filmjét is vetítik a Filmintézet fesztiválján

A Nemzet Művésze, a Kossuth-, és Európa Filmdíjas operatőr-rendező, Koltai Lajos, Sláger Téma
A Nemzet Művésze, a Kossuth-, és Európa Filmdíjas operatőr-rendező, Koltai Lajos
Vágólapra másolva!
A Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István Bazilika előtti tér. A Nemzeti Filmintézet szeptember 21-26. között negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját. Szegénylegények, Az óceánjáró zongorista legendája, János vitéz, Harmadik típusú találkozások – a Szent István téren, egyedülálló, 130 négyzetméteres óriásvásznon, sztárvendégek részvételével vetítik a frissen felújított magyar és külföldi klasszikusokat.
Vágólapra másolva!

Szeptember 22-én szerdán este fél 8-kor a Szent István téri szabadtéri vetítésen a Szegénylegények című filmjével az idén 100 éve született Jancsó Miklósra emlékezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton.

Szeptember 23-án csütörtökön Az óceánjáró zongorista legendája című filmet vetítik a Bazilika előtt.

A felejthetetlen alkotás Giuseppe Tornatore rendezésében 1988-ban készült, a világhírű magyar operatőr, Koltai Lajos fényképezte, aki a munkájáért megkapta az Európai Filmdíjat és az Olasz Filmakadémia David di Donatello-díját. A film főszereplője Tim Roth, zenéjét Ennio Morricone szerezte, és elnyerte érte a Golden Globe-díjat.


Szeptember 24-én, pénteken a család apraját-nagyját várja a Maraton a Bazilika elé a János vitéz című rajzfilmre.

A lélegzetállítóan virtuóz, színpompás, zenés János vitéz-zel a Maraton a magyar animáció megkerülhetetlen alakjára, Jankovics Marcellre emlékezik.


Magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fényképezte Steven Spielberg sci-fijét is, a Harmadik típusú találkozások-at, amelyet szeptember 25-én szombaton láthat a közönség a Szent István téren.

A szabadtéri vetítések mellett izgalmasnak ígérkezik a fesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A nyitófilm Az aranyember, Jókai Mór regényének első filmváltozata lesz digitálisan restaurált kópiáról. A filmet 1918-ban még Magyarországon, az a Korda Sándor rendezte, akit később Alexander Korda néven a brit filmipar alapítójaként tisztelnek világszerte.

Az aranyember-hez Farkas Bence írt új zenét, amely a vetítés kíséreteként hangzik el a megnyitón.

Filmes időutazásra invitál a fesztivál, a különleges estén eddig sosem látott felvételeket láthat majd a közönség, amelyeket a Lumiere testvérek forgattak 125 évvel ezelőtt, és a budapesti közönség is láthatott 1896-ban az első magyarországi vetítések alkalmával. Az igéző képsorokat Szabó Ádám csodálatos harmonikazenéje kíséri majd élőben.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság által készített animációs rövidfilm is műsoron lesz, amely az első magyar film, A táncz (1901) keletkezését mutatja be.

A Maraton némafilmes koncertekkel, a hollywoodi magyarok világhírű alkotásaival, gyermek és családi programokkal várja vendégeit minden helyszínen kedvezményes jegyárakkal.