Vágólapra másolva!
Hamagucsi Rjuszuke japán rendező A szerencse és a képzelet kereke című filmje kapta a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat. A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat Christos Nikou görög rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri.
Vágólapra másolva!

A szervezők közleménye szerint a filmmustra szombati záróünnepségén a Közönségdíjat Kis Hajni Külön falka című alkotása kapta. A CineDocs kategória díját a georgiai Salomé Jashi Kertrendzés című filmje érdemelte ki, a legjobb rövidfilm a francia Naila Guiguet Dustin című alkotása lett. Darabos Éva Pá, kis panelom! című filmje két díjat is kapott: a CineNewWave kategória díja mellett kiérdemelte a magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díjat is.

A szent lélek című spanyol-francia-török film, Chema García Ibarra rendezése kapta meg a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI nagyjátékfilmes díját, míg a CineNewWave kategóriában Amanda Costa de Sousa Srác a hídon című magyar filmjét díjazták a kritikusok.


Az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját Maria Schrader Én vagyok a te embered című filmje, Németország 2022-es Oscar-nevezése kapta. A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját pedig a nagydíjas filmnek, Christos Nikou Almák című alkotásának ítélték oda.


A fesztivál záróünnepségén Posztumusz Életműdíjjal tisztelegtek Jankovics Marcell emléke előtt. Az elismerést özvegye, Rubovszky Éva vette át. A közlemény szerint Bíró Tibor, a CineFest igazgatója a záró gálán hangsúlyozta:


Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos rámutatott arra, hogy Miskolc egyik erős megtartó ereje, hogy immár tizenhetedik éve ebben a városban rendezik meg a CineFest Nemzetközi Filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált.

- hangsúlyozta.

A szombati záróünnepségen a nemzetközi filmes mustra Enyedi Ildikó új filmjének, A feleségem történeté-nek magyarországi premierjével zárult.