Kenneth Branagh filmje komoly Oscar-favorittá lépett elő

Vágólapra másolva!
Kenneth Branagh brit filmrendező félig önéletrajzi ihletésű Belfast című családi drámája nyerte el a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, amelyet a közönség ítél oda.
Vágólapra másolva!

A TIFF Észak-Amerika legrangosabb filmfesztiválja, és a szeptembertől februárig tartó filmes díjszezon nyitánya. Fődíjának elnyerése jelzés értékű az Oscar-díjakat illetően, az előző évek kilenc fődíjasa mind jelölést kapott a legjobb film kategóriában az amerikai filmakadémia díjára. Az utóbbi 14 torontói fődíjas közül 13 pedig elnyerte az amerikai filmakadémia díját különböző kategóriákban. Tavaly Chloé Zhao A nomádok földje című filmjének ítélték oda a fődíjat Torontóban, és az alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is.

A fekete-fehér Belfast című film egy észak-írországi városban játszódik a zavargások idején az 1960-as évek végén. Branagh saját gyermekkorából merítette a történetet, a film főszereplői Jamie Dornan, Judi Dench és Ciarán Hinds.


A koronavírus-járvány miatt idén a torontói filmfesztivál jóval szűkebb körű volt a korábbiaknál, és a filmeket szigorú járványügyi rendelkezések mellett, korlátozott nézőszámú közönség előtt, valamint az interneten mutatták be. A nézők a szavazataikat szintén interneten adták le.


A járvány előtti években átlagosan mintegy 250 filmet mutattak be Torontóban, idén számukat azonban százra csökkentették.

Köztük volt Denis Villeneuve Dűne című sci-fije és Pablo Larraín Diana hercegnőről szóló Spencer című filmje is, amelyeket az őszi filmszezonban nagy várakozás előz meg, ám nem sikerült elnyerniük a közönség kegyeit és ezáltal a torontói fődíjat.


A filmfesztivál Riz Ahmed színész vezette zsűrijének díját Kamila Andini indonéz rendező Yuni című filmje nyerte el, amely egy tinédzser lányról szól, akire a szülők által elrendezett házasság vár. A dokumentumfilmnek járó fődíjat, amelyet szintén a közönség ítél oda, E. Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin The Rescue című filmje kapta, amely a Thaiföldön 2018-ban barlangban rekedt ifjúsági futballcsapat megmentéséről szól.