Korda Sándor Az aranyember című, 1918-ban készült némafilmjének vetítésével megkezdődött a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton; a vasárnapig tartó rendezvényen szabadtéri mozival, frissen felújított magyar és külföldi klasszikusokkal várják a közönséget.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke a fesztivál keddi, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megnyitóján kiemelte: 120 évvel ezelőtt az Uránia épületének tetején kezdődött minden, hiszen 1901. április 30-án itt mutatták be A táncz című filmet, amelyet az akkor még Tudományos Színháznak nevezett épületben forgattak.
Mint mondta, az idén több esemény is kapcsolódott a magyar film születésének 120. jubileumához.

Felidézte: nagy sikerrel rendezték meg a mozgóképfesztivált a nyár elején a Balaton környékén, az ünneplés folytatásaként pedig a Ludwig Múzeumban kiállítás nyílt a 120 éves magyar filmről. A tárlatot eddig csaknem 15 ezren tekintették meg - mondta. Hozzátette: ezúttal hat napig ünnepelheti a közönség ezt a 120 évet.

Kiemelte: a megnyitó programja fantasztikus időutazás, hiszen Jókai Mór remekműve a 19. századból Korda Sándor némafilmjén keresztül érkezett meg a 20. századba. A megnyitón a digitálisan felújított kópiát Farkas Bence új zenéjével vetítik. A film tulajdonképpen három évszázadot köt össze, a mai zenétől új értelmezést kap - mondta.

A keddi nyitóest az idén 125 éves filmművészetet és a 120 éves magyar filmet ünnepelte. A Jókai Mór művéből készült alkotás mellett a Lumiére-filmekből összeállított válogatásban soha nem látott minőségben mutatták be az első, Magyarországon készített filmfelvételeket, és levetítették az első, megrendezett jeleneteket tartalmazó magyar film, A táncz születéséről készített animációs dokumentumfilmet.