Már hazánkban is elérhető a hagyományokkal szakító, merész maffiasorozat

ZeroZeroZero
ZeroZeroZero
Vágólapra másolva!
Az olasz publicista és író, Roberto Saviano azonos című könyvéből adaptált, tegnap az első két rész debütálásával elinduló ZeroZeroZero sorozat elsősorban a mexikói-olasz-amerikai kábítószer-kereskedelmet tematizálja, mely végül a piacot mélyen átható korrupció miatt az üzlettársak kontinenseken átívelő, rapszodikus háborújába torkollik.
Vágólapra másolva!

A Stefano Sollima, Leonardo Fasoli és Mauricio Katz által jegyzett ZeroZeroZerot 2019-ben, a Velencei Filmfesztiválon mutattak be először, és

sikere azóta is töretlen.

Az első évad – cselekménye szerint – egy grandiózus kokainszállítmány kalandos útját követi nyomon Mexikóból Olaszországba. A fényűző életet folytató eladókat Manuel Contreras és korrupt katonái segítik, a vevő pedig Don Minu La Piana, a calabriai maffia idősödő, fél szemére vak főnöke, akinek pozícióját unokája, Stefano fenyegeti. A szállítmányért Emma, Chris és Edward, azaz az amerikai Lynwood család felel, ők egy tekintélyes nemzetközi hajózási társaság tulajdonosai, ám kokainügynökként működnek közre a kábítószerbizniszben.

Az alkotók az idősíkok és a nézőpontok merész összemosásával hatásosan szimbolizálják a modern drogüzlet misztikumát.

A sorozat címét a legtisztább liszttípusról (000) kapta, amely a dílerek között a legjobb minőségű kokaint jelenti.

A ZeroZeroZero elsősorban a mexikói-olasz-amerikai kábítószer-kereskedelmet tematizálja. Forrás: DIRECT ONE

Az akciófilmek dinamikáját a westernek kidolgozottságával ötvöző alkotás illusztris helyszínei minden jelenet köré súlyos atmoszférát rajzolnak, és azt a látszatot keltik, mintha a sorozat minden olyan, kontinenseken átívelő helyszínt meg szeretne mutatni, amely a nézők számára a kábítószer világához köthető.

Az epizódok – ahogy a karakterek is – a szélsőségekből táplálkoznak; éppúgy szólnak a mexikói nyomornegyedek-, a hatalmas teherhajók és kikötők világáról, ahogy bemutatják az amerikai luxust, az olasz maffiát, miközben leleplezik a bizniszt üldöző, velejéig korrupt állami szerveket is.

A magával ragadó operatőri munka, a fényképezés és a zene összhangja érzékenyen festi meg a nihilista karakterek övezte thriller magas művészi gonddal kivitelezett, nyomasztó alaphangulatát.

Az első évad egy grandiózus kokainszállítmány útját követi nyomon a mexikói Monterrey-ből az olaszországi Gioia Tauróba. Forrás: DIRECT ONE

A pörgős forgatókönyv olyan teljességgel hívja meg otthonunkba a teljes drogüzlet minden szereplőjét, hogy időnk sincs tetten érni, hány eltérő nyelv színes dialektikájában szólalnak meg a színészek. A társadalmi rétegek szimbolista módon elnagyolt ábrázolása emellett azt a zavaró érzetet kelti, hogy a sorozat szereplőit ismerjük, ez azonban csupán a látszat, amely – bár kétségkívül magával ragadó – nem több néhány felszínesen felismert karakterjegynél, ám ez így van rendjén, hiszen

a kábítószerüzlet világában csak az itt és most számít, semmi más

– húzza alá a ZeroZeroZero.

A 'Ndrangheta szervezet tanácskozása Forrás: DIRECT ONE

A sorozat szakít a témában készült legtöbb alkotással abban a tekintetben, hogy nem egy karaktervezérelt cselekményszál dominál, hanem a teljesség igényével mutatja be a drogok uralta világot.

Az érzékeny castingnak hála a néző képes ugyan azonosulni a szereplőkkel, de az első részek után elbizonytalanodik, hiába keresi ugyanis a jó és a rossz párharcát: ebben a világban a normák a fejük tetején állnak, hiszen olyan eltorzult szabályrendszer működik, melyen bajos számonkérni a racionalitást.

A ZeroZeroZero kíméletlen őszintéséggel ábrázolt világát csupán néhány szereplője teszi mégis emberivé: Emma és egy ritka betegség tüneteit mutató testvére, Chris Lynwood kapcsolata, valamint Manuel, a mexikói katona, aki kereszténységén keresztül próbálja megérteni, megmagyarázni és legitimálni saját maga és emberei tetteit.

(X)

A ZeroZeroZero világpremierje 2019. szeptember 5-én volt a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, hazánkban először a Direct One kínálatában találkozhatnak vele a nézők. A csatorna minden héten 4 friss epizóddal jelentkezik: hétfőnként és csütörtökönként is 22:00-tól két-két résszel várják nézőiket. A szeptember 23-án startoló sorozatot a Canal+ további, izgalmas alkotásai, köztük exkluzív tartalmak és országos premierek követik, melyek folyamatosan bővülnek majd az év során. Az ZeroZeroZero első évadának utolsó részét október 4-én láthatják a nézők.

Annak köszönhetően, hogy a csatorna a Direct Now alkalmazásban is hozzáférhető, – mely az előfizetők számára természetesen ingyenes – az egyes epizódok ily módon bárhol, bármikor megtekinthetők. Legyen szó mobiltelefonról, tabletről, okostévéről, vagy laptopról: a műsorok az összes közkedvelt platformon elérhetők, újraindíthatók, illetve 7 napig visszajátszhatók.

Emma és Chris Lynwood Forrás: DIRECT ONE

A sorozat – ahogy minden műsor – a premiert követően felkerül az applikáció videótárába is, ahol az egyes epizódok akár két évig is megtalálhatók.

További információ a csatorna honlapján valamint közösségi oldalain található itt és itt.