Gyerekjáték (1988)

GyerekjátékForrás: Rogue Pictures

Azt gondolhatnánk, hogy egy egysoros poénokat puffogtató, alig nyolcvan centiméter magas játékbabát senki nem vesz komolyan, mégis számos pszichopatának nyújtott inspirációt. 1992-ben egy tizenhat éves manchesteri lányt, Suzanne Cappert hat személy – köztük egy nő és egy tizenhat éves fiú – elrabolta, majd hét napon keresztül válogatott módszerekkel halálra kínozta, miközben azt kántálták bedrogozva, hogy ,,Chucky vagyok, Chucky játszani akar", a fejhallgatón keresztül pedig végig a film egyik betétdalát bömböltették a fülébe, nehogy egy pillanatra is elaludjon a tortúra közben. Végül a lányt kivitték az erdőbe és felgyújtották: a testének nyolcvan százaléka megégett, de sikerült elmenekülnie, és mielőtt belehalt volna a sérüléseibe, még volt annyi ereje, hogy a rendőröknek elmondja a tettesek nevét. Hasonlóképpen horrorisztikus eset történt 1993-ban Liverpoolban: két tízéves fiú egy bevásárlóközpontban elrabolt egy kétéves gyermeket, akit először megkínoztak, majd megöltek, végül – hogy balesetnek látszódjon – a testet a vonatsínre hajították.

Ausztrália történelmének legsúlyosabb tömegmészárlását is a filmhez kötik: egy huszonkilenc éves szellemileg visszamaradott fiatalember 1996-ban fegyveres ámokfutást hajtott végre Port Arthurban harmincöt áldozatot szedve. És bár a gyilkos, Martin Bryant nagy rajongója volt a Gyerekjáték-nak, a rendőri kihallgatáson készült felvételeken egyértelműen látszik: a horrorfilmek legfeljebb huszadrangú szerepet játszhattak az alapjáraton is zavarodott férfi tettében, akit egyébként harmincötszörös életfogytiglanra, azaz 1035 év börtönre ítéltek.

Warlock (1989)

WarlockForrás: youtube

 

Akármilyen gyenge horrorba ültetett Hegylakó-parafrázis is az 1989-es Warlock, a tizennégy éves Sandy Charles túlságosan komolyan vette a B-kategóriás alkotást. A kanadai fiú az alig nyolcéves társával leszúrt egy hétéves gyermeket, majd kövekkel bezúzta a koponyáját, a holttestet pedig megfőzte, és végül falatozott is belőle. A filmből kiindulva úgy hitte ugyanis, hogy ha egy szűz zsírjából eszik, akkor sátáni erőre tesz szert és képessé válik a repülésre, akárcsak a horror főszereplője. A gyilkosságban közreműködő társát a fiatal kora miatt nem ítélték el, Charles azonban azóta is a pszichiátrián raboskodik.

Robotzsaru 2. (1990)

Robotzsaru 2.Forrás: AFP

A kilencvenes években tevékenykedő amerikai sorozatgyilkost, Nathaniel White-ot igencsak megihlette a Robotzsaru 2., csak sajnos nem az igazságosztó, félig ember, félig gép címszereplővel azonosult, hanem a film egyik gazemberével. A férfi 1992-ben éppen próbaidőn volt, azt követően, hogy elítélték egy tizenhat éves lány fogva tartásáért, amikor meggyilkolt egy huszonkilenc éves terhes nőt. Mielőtt elfogták volna, öt másik asszonnyal is végzett, a férfi pedig büszkén magyarázta a rendőrségen, hogy az első áldozatába éppen úgy vágta bele a kést, majd hasította végig a mellkasától a gyomráig, mint ahogyan a képregény-adaptációban látta. Százötven év börtönre ítélték.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!