Lánglovagok (1991)

LánglovagokForrás: AFP

 Ron Howard 1991-es akciófilmje igazi óda a tűzoltókhoz, amelyben mások mellett Kurt Russell, William Baldwin és Robert De Niro mentenek ki embereket égő házakból az életüket kockára téve.

A heroikus film olyannyira lenyűgözte Glen Jonest, hogy maga is szeretett volna hőssé válni. Sajnos azonban ahelyett, hogy beiratkozott volna a kiképző akadémiára, egészen más ötlete támadt: a barátnője szüleinél kilopózott éjszaka a nappaliba, egy kisebb tüzet rakott, majd visszaosont a hálószobába. Azt tervezte ugyanis, hogy amint a füst terjedni kezd, kipattan az ágyból és hősiesen megfékezi a lángokat. A szülők azonban gyorsabbak voltak, villámsebesen eloltották a tüzet, majd tárcsázták a 911-et. Az ütődött fiú így nem csupán csúnyán beégett, de még a bíróságon is felelhetett gyújtogatás miatt.

Született gyilkosok (1994)

Született gyilkosokForrás: AFP

A Született gyilkosok érdekes példája annak, miként pingpongozik egymással akár fél évszázadon keresztül is a fikció és a valóság: a számtalan későbbi gyilkosságot inspiráló film forgatókönyvét egy valódi ámokfutás ihlette, amelyre pedig egy film is hatást gyakorolt.

Az ötvenes évek végén a zavarodott elméjű tizenkilenc éves fiatalember, Charles Starkweather nagy rajongója volt James Deannek, és a filmsztár öltözködési stílusát követve tizenegy embert mészárolt le tizennégy éves barátnője társaságában. Amerika történelmének egyik legelső modern ámokfutása inspirálta részben Quentin Tarantinót, amikor megírta a Született gyilkosok forgatókönyvét. Oliver Stone klasszikusához pedig tucatnyi bűneset köthető áttételesen.

Két tizennyolc éves fiatal, Sarah Edmudson és Benjamin Darras 1995-ben két nappal azt követően, hogy LSD hatása alatt megnézték a filmet, betértek egy boltba Mississippiben, és agyonlőtték az üzletvezetőt, az egyik eladót pedig megsebesítették. Az áldozat a világhírű krimiíró, John Grisham barátja volt, aki be is perelte Oliver Stone-t, mert szerinte a rendezőnek a tettesekkel együtt kellene vállalnia a felelősséget. 1997-ben a tizennégy éves Michael Carneal Kentuckyban fegyverekkel rontott be a középiskolájába, ahol három diákkal végzett, ötöt pedig megsebesített, végül pedig önként letette a fegyverét, és bekullogott az igazgatói irodába. A srác nagy rajongója volt a Született gyilkosok-nak, de a Mortal Kombat-tól kezdve az Egy kosaras naplójá-ig számtalan filmet és videojátékot bűnbaknak kiáltottak ki.

Szintén mások mellett Oliver Stone klasszikusát vették elő minden idők egyik legkegyetlenebb iskolai mészárlása kapcsán is: 1999-ben két tinédzser tizenhárom diákot és tanárt gyilkolt meg a Columbine Középiskolában. Az ámokfutó fiatalok számtalan alkalommal látták a filmet, de a megrázó eset kapcsán Marilyn Mansontól a Mátrix-ig a korabeli popkultúra szinte teljes spektruma szóba került mint lehetséges ihletforrás.

És mindezekkel még korántsem ér véget azon bűncselekmények sora, amelyeket a Született gyilkosok-hoz kapcsolnak, olyannyira sok van belőlük ugyanis, hogy az eseteket egy külön Wikipedia-oldal listázza.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!