Felsorolni is nehéz, hogy a Született gyilkosok hatására hány valódi emberölést követtek el, de a kultikus horrorfilm, a Gyerekjáték is szörnyű tettekre inspirált néhány kiskorút. Azonban mint listánkból kiderül, nem kell egy alkotásnak vérben fürödnie ahhoz, hogy megfertőzzön egy amúgy is beteg elmét.

A filmek nem csinálnak pszichopatát az emberből, csak kreatívabbá teszik őket – hangzik el Wes Craven klasszikusában, a Sikoly-ban, és való igaz: egy kitalált történet hatására senki nem válik ámokfutó sorozatgyilkossá, de nem egy példát találni arra, hogy egy fikciót értelmezni képtelen elhanyagolt gyermek, vagy egy amúgy is pszichopátiás személyiségű felnőtt ihletet merít a vásznon látható erőszakból.

Mechanikus narancs (1971)

Mechanikus narancsForrás: AFP

Stanley Kubrick 1971-es klasszikusa volt az egyik első film, amely megmutatta: pszichésen amúgyis visszamaradt személyeknél egy fikciós alkotás is gyújtószikrát jelenthet ahhoz, hogy elvetemült tettekre szánják el magukat. Angliában valóságos erőszakhullám követte a premiert: 1973-ban egy csoport tizenéves megvert egy hajléktalant, pont úgy, ahogyan a filmben, egy másik csapat pedig a főszereplők öltözékéhez hasonló viseletben leszúrt egy fiút. A legnagyobb indulatot azonban az az eset váltotta ki, amikor több fiatal férfi megerőszakolt egy holland diáklányt, miközben a film egyik betétdalát, a Singing in the Rain-t énekelték. A rendező sorra kapta a felháborodott, gyakran fenyegető hangvételű leveleket a bűncselekményeket követően, és végül 1974-ben saját maga döntött úgy, hogy betiltja a filmjét Angliában. A stúdió példátlan módon engedelmeskedett a kérésnek, az Egyesült Királyságban csupán 2000-ben, egy évvel a rendező halála után kezdték ismét forgalmazni a Mechanikus narancs-ot.

Taxisofőr (1976)

TaxisofőrForrás: Mokép

A huszonöt éves taxisofőr, John W. Hinckley Jr. éppen úgy szelte New York utcáit, mint Martin Scorsese klasszikusában a címszereplő, két fuvar között pedig arról fantáziált, miként hódíthatná meg a filmben központi szerepet játszó Jodie Fostert. Így amikor a színésznő beiratkozott a Yale Egyetemre, a férfi az intézmény közelébe költözött, levekkel és telefonhívásokkal bombázta, de Jodie Foster nem reagált a zaklatásra. Ekkor döntött úgy, egy ahhoz hasonló tettel kelti fel a figyelmét, mint Robert De Niro karaktere. Államról államra követte Jimmy Carter elnököt, hogy merényletet hajtson végre ellene, de a rendőrség lekapcsolta fegyverbirtoklás miatt. A férfi azonban nem adta fel, és a politikai meggyőződése sem volt éppen stabil: miután a demokrata Cartert 1981-ben a republikánus Ronald Reagan váltotta, utóbbit vette célba. Amikor a frissen megválasztott politikus Washingtonban beszédet tartott, Hinckley hat lövést adott le rá, és bár nem talált célba, az egyik golyó keresztülhatolt az elnök tüdején, és a szíve mellett állt meg. Emellett két rendőr könnyebben, a politikus szóvivője pedig súlyosan megsebesült: tolószékbe kényszerült, 2014-ben pedig a halálát is a sérüléssel kapcsolatos komplikáció okozta.

John W. Hinckley Jr. a merénylet előtt üzenetet küldött Jodie Fosternek, amelyben a következőket írta: „ezt most azért teszem, mert nem tudok tovább várni arra, hogy imponáljak neked". Azonban ahelyett, hogy a gyilkossági kísérlet után belovagolt volna a naplementébe szíve választottjával, elmegyógyintézetbe került, ahonnan 2016-ban szabadult.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!