Magyar alkotókat díjaztak az olaszországi Otranto nemzetközi filmfesztiválján: Enyedi Ildikót A feleségem története című filmért a legjobb rendező, míg Tóth Widamon Mátét az Éden című filmért a legjobb operatőr díjával tüntették ki - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az NFI közleményében felidézik, hogy Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán 1942-ben megjelent, több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. A Németországban, Magyarországon és Máltán nemzetközi stábbal forgatott nagyszabású mozifilm főszereplője Gijs Naber holland színész és Léa Seydoux francia színésznő. A magyar-német-olasz-francia koprodukcióban készült alkotás a cannes-i és torontói fesztiválpremiereket követően már látható a magyarországi mozikban.
Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden - amely elérhető a Netflix kínálatában - magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült. A történet alapja egy különös szerelmi történet, főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. Mint kiemelik, a film pontosan előre vetítette a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.


"Az Éden mozgatórugója a figyelem. Ez a figyelem gyógyító erejű, alapja pedig a szeretet, mert szeretni csak azt tudjuk, akire figyelünk, akit meg akarunk ismerni. Úgy éreztem, hogy az operatőri munkának is ezt az érzékeny figyelmet kell reprezentálnia. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlen kell, hogy maradjon, egyfajta kívülálló entitásként a legnagyobb tisztelettel és szentséggel kell, hogy figyelje a szereplők minden rezzenését" - idézi a közlemény a film operatőrét, Tóth Widamon Mátét.
Bővebb információk a filmekről az Otrantóban megrendezett nemzetközi filmes seregszemle Facebook-oldalán találhatóak - áll a közleményben.