100 éves lenne Stanislaw Lem, filmmel emlékeznek rá - videó

Vágólapra másolva!
LEM100! címmel könyvbemutatóval, filmvetítéssel, kiállításmegnyitóval emlékeznek meg a 100 éve született Stanislaw Lemről, a sci-fi irodalom lengyel mesteréről csütörtökön a budapesti Lengyel Intézetben.
Vágólapra másolva!

Idén lenne 100 éves Stanislaw Lem, a világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója. Mint az intézet hétfői közleményében felidézik, ebből az alkalomból a lengyel alsóház, a Szejm 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította.

A budapesti Lengyel Intézet az évforduló alkalmából bemutatja a Poket kiadó gondozásában nemrég ismét megjelent Solaris című regényt, és műsorra tűzi A szoba című lengyel rövidfilmet.

A 19 perces sci-fi vígjáték Ijon Tichy űrhajós egyik legizgalmasabb kalandját dolgozza fel A hetedik utazás című elbeszélés alapján.


Az emlékév alkalmából nyíló kiállításon kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi és Daniel Mróz (1917-1993) illusztrációi lesznek láthatók. Mróz tervezte Lem tizenegy könyvének borítóját is, munkái visszavonhatatlanul összenőttek az író műveivel.


A futurológia, a tudományos technológia, a mesterséges intelligencia, a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívül népszerűek. A Lengyel Intézet eseményén való részvétel - a korlátozott férőhelyek miatt - előzetes regisztrációhoz kötött.