Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmjét nevezi Szlovákia Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriában.

A Szlovák Film- és Televíziós Akadémia (SFTA) döntéséről a produkció PR-menedzsere, Radomir Brhlik tájékoztatta szombaton a TASR szlovák hírügynökséget. Az akadémia tagjai bátor döntést hoztak azzal, hogy egy olyan filmet választottak, amely az anyaság hatalmáról szól egy ukrajnai börtön falain belül, és ezáltal segítik, hogy a szlovák filmgyártás túllépjen a helyi ügyek korlátain - kommentálta a döntést Kerekes Péter, a kassai születésű rendező és Ivan Ostrochovsky társ-forgatókönyvíró és producer. 
Az SFTA hat olyan film közül választotta a Cenzorká-t, amely pályázott a jelöltségre és megfelelt a kritériumoknak is. Szlovák film még sosem lett Oscar-jelölt a legjobb nemzetközi film (korábban idegen nyelvű film) kategóriában, csak hat csehszlovák, közülük kettő nyert díjat, 1965-ben az Üzlet a korzón, 1967-ben pedig a Szigorúan ellenőrzött vonatok.


A Cenzorka az odesszai női börtönben játszódik, ahova Kerekes és Ostrochovsky hat éven át járt vissza forgatni. A börtönben az elítéltek újszülött gyerekeit is fogságban tartják, és a nők hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek hároméves koráig édesanyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek. 
A filmben csak két profi színész (a két női főszereplő) szerepel, a többiek a valóságban is elítéltek, akik saját történetüket játsszák el. Kerekes Péter első fikciós nagyjátékfilmje már elnyerte a legjobb forgatókönyv díját a Velencei Filmfesztiválon, ahol első ízben kapott díjat szlovák film a modern szlovák filmgyártás történetében. A Cenzorka az első szlovák film, amelyet hivatalosan is beválasztottak az Orizzonti szekcióba, a velencei fesztivál két fő versenyprogramjának egyikébe. A szlovák film 12 másik produkcióval versengett a világ legrégibb fesztiváljának 78. kiadásában. A filmet Szlovákiában október 14. óta játsszák a mozik. A 94. Oscar-versenyben jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, a díjak ünnepélyes átadására március 27-én kerül sor Los Angelesben.