M. Night Shyamalan lesz a Berlinale zsűrijének elnöke

M. Night Shyamalan Cinema HORIZONTAL
M. Night Shyamalan M. Night Shyamalan Bruce Willis, M. Night Shyamalan sur le tournage on the set du film 6eme sens, sixičme sens, The Sixth Sense 1999 usa Director: M. Night Shyamalan
Vágólapra másolva!
M. Night Shyamalan forgatókönyvíró, rendező és producer lesz a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke - jelentették be a szervezők.
Vágólapra másolva!

Az indiai gyökerű amerikai filmes az elmúlt három évtizedben számos zsánerfilmmel hódította meg a mozik közönségét.

A nemzetközi hírnevet az 1999-ben bemutatott, Bruce Willis főszereplésével készült Hatodik érzék című pszichothriller hozta meg számára, amely hat Oscar-jelölést kapott, és amely abban az évben a második legnagyobb bevételt forgalmazó film volt.


A New York-i Egyetemen filmkészítést tanult Shyamalan a Hatodik érzék után olyan kasszasikereket készített, mint a Sebezhetetlen (2000), a Jelek (2002) és A falu (2004), de csak a 2015-ben bemutatott A látogatás című horrorfilmje után határozta el, hogy saját maga fogja finanszírozni filmjeit.

Legutóbbi alkotását, az Időt 2021-ben mutatták be.

M. Night Shyamalan és Bruce Willis (Hatodik érzék) Forrás: AFP


A Berlinalét február 10. és 20. között rendezik meg, a szervezők azt tervezik, hogy a koronavírus-világjárvány előtti teljes formájában, sokoldalú programokkal, vörös szőnyeggel és sztárokkal. A nemzetközi zsűri ítéli oda az Arany Medve-díjakat, a zsűri tagjainak kilétét a következő hetekben hozzák nyilvánosságra.

A fesztivál központi helyszíne ismét a Berlinale-palota lesz a Potsdamer Platzon, de a német főváros mozijaiban is tartanak majd vetítéseket.

A filmprogram nagyjából hasonló lesz, mint koronavírus-járvány előtti időszak utolsó jelenléti fesztiválján, 2020 februárjában volt - közölték korábban a szervezők. A járvány miatt idén a hagyományos év eleji időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartották meg - online formában -, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatáson mutatták be a regisztrált filmes szakembereknek. A közönségnek nyáron tartottak vetítéseket: a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban valamennyi szekció összes filmjét bemutatták júniusban.