Rendszeresen figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat az asszisztens, aki Baldwin kezébe adta a fegyvert

BALDWIN, Alec
Albuquerque, 2021. október 24. A véletlenül lelőtt Halyna Hutchins operatőrt ábrázoló kép az emlékére rendezett gyertyás virrasztáson az Új -Mexikó állambeli Albuquerque-ben 2021. október 23-án. Hátul egy védőmaszkot viselő nő hegedül. Alec Baldwin amerikai színész két nappal korábban egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson. MTI/AP/Andres Leighton
Vágólapra másolva!
A Rust című westernfilm forgatása közben Új-Mexikóban a főszereplő és producer Alec Baldwin kezében elsült a kellékpisztoly, és megölte a 42 éves Halyna Hutchinsont, a film vezető operatőrét. Dave Halls, aki Baldwin kezébe adta a töltött fegyvert, már korábban is figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat, kollégája, Maggie Goll az Into the Dark forgatásán tett panaszt ellene.
Vágólapra másolva!

Maggie Goll kellékes, a Rust forgatásán dolgozó stáb egyik tagja hozta nyilvánosságra, hogy 2019-ben panaszt tett a Hulu Into the Dark című tévésorozatának vezető producereinél a rendezőasszisztens, Dave Halls forgatáson tanúsított viselkedésével kapcsolatos aggályai miatt - írta meg a TheGuardian.

A nő azt állította, hogy Halls korábban sem tartotta be a fegyverekkel és pirotechnikával kapcsolatos biztonsági protokollokat, amikor 2019-ben együtt dolgozott vele a tévésorozaton.

Goll állítása szerint Halls korábban több alkalommal nem jelentette az éles lőfegyver használatát egy-egy jelenetnél, ezt más tette meg helyette, holott mint rendezőasszisztens, az ő feladata lett volna.

Felidézte, hogy voltak olyan időszakok, amikor ő és a többi stábtag nem érezte magát biztonságban.

Korábban több stábtag is elhagyta a forgatást a biztonsági előírások semmibevétele miatt

A fegyver, amelyet Baldwin használt, egyike volt annak a háromnak, amelyet egy lőfegyver-specialista készített elő és hagyott ott egy kellékeskocsin az épület előtt, ahol egy jelenetet próbáltak.

Halls találomra felkapott egy fegyvert és átadta Baldwinnak, majd "hideg fegyver" felkiáltással jelezte, hogy a fegyver biztonságos.

A "hideg fegyver" kifejezés a szakzsargonban azt jelenti, hogy nincs töltve a fegyver, még vaktölténnyel sem.

Alec Baldwin amerikai színész telefonál az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson 2021. október 21-én, miután egy kellékfegyverrel lelőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette Forrás: MTI/AP/Santa Fe New Mexican/Jim Weber

Halls valójában nem tudhatta, hogy a fegyver biztonságos-e, illetve, hogy nincs éles lőszerrel töltve.

Baldwin annak tudatában, hogy a fegyver biztonságos, lőtte mellbe a 42 éves Halina Hutchinsont, aki belehalt a sérüléseibe, a lövedék Joel Souza, a film rendezője kulcscsontjában állt meg.

Mindössze hat órával korábban féltucatnyi stábtag, főleg az operatőrök egy csoportja hagyta el a Rust forgatását, hogy tiltakozzanak a rossz forgatási körülmények és a biztonság hiánya ellen, miközben a jelentések szerint a forgatás egy korábbi szakaszában már véletlenül elsült egy kellékfegyver.

Alec Baldwin akár másfél év börtönt is kaphat

A színész ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával polgári peres eljárást is indíthatnak, de nem a balesetben betöltött szerepe miatt, hanem vezető produceri minőségében vonhatják felelősségre.

Jake Extine amerikai filmrendező lerója tiszteletét a véletlenül lelőtt Halyna Hutchins operatőr emlékére rendezett gyertyás virrasztáson az Új -Mexikó állambeli Albuquerque-ben 2021. október 23-án Forrás: MTI/AP/Jae C. Hong

Hivatalosan Baldwinnak is ellenőriznie kellett volna, nincs-e éles lőszer a kellékpisztolyban.

A vezető producer felel mindenért, ami a forgatás alatt történik, ha Baldwint bűnősnek találják, akár másfél év börtönt is kaphat - írta meg a Blikk.