Itt a baloldali média újabb hisztériája az Elk.rtuk körül

Jelenet az Elk*rtuk című filmből
Vágólapra másolva!
Az őszödi beszéd kiszivárogtatása után játszódó politikai krimit hétfőig 42 586 ember nézte meg, második helyen végzett a Venom2, erre 45 401-en voltak kíváncsiak. Az első helyen a Dűne szerepel 74 803 nézővel. Ez a múlt hétvége (négy nap) eredménye. Bár a harmadik legnézettebb film volt a hétvégén a forgalmazók által nyilvánosságra hozott adatok szerint az Elk*rtuk című politikai krimi, a baloldali média ismét azzal foglalkozik - vagy éppen hazudozik - , hogy milyen támogatással készült. A Megafilm ezzel kapcsolatban közleményt tett közzé.
Vágólapra másolva!

A hatályos törvények szerint a filmprodukciók a magyarországi forgatással kapcsolatban akár belföldön, akár külföldön felmerülő közvetlen filmgyártási költség 30%-ának megfelelő mértékű támogatást vehetnek igénybe, tehát a Magyarországon forgatásra kerülő filmek gyártása 30%-os adókedvezményben részesül. A szintén részben Budapesten forgatott Dűne 8.651.560.074 forintnyi közvetett állami támogatást kapott, derül ki a Megafilm közleményéből.

Néhány nyilvános adat az elmúlt időszak filmtámogatásaiból:

  • A feleségem története

Bemutató: 2021. szeptember. 23.

Közvetett támogatás: 523.000.000 forint

Közvetlen támogatás: 1.200.500.000 forint

Eddigi nézőszám: 23.479 fő

  • Toxicoma

Bemutató: 2021. szeptember. 2.

Közvetett támogatás: 163.702.208 forint

Közvetlen támogatás: 381.955.000 forint

Eddigi nézőszám: 95.497 fő

  • Hét kis véletlen

Bemutató: 2021. május. 20.

Közvetett támogatás:121.575.000 forint

Közvetlen támogatás: 366.350.000 forint

Eddigi nézőszám: 860 fő (az Origo megjegyzése: a 860 néző átlal látott Hét kis véletlen az Elk.rtuk elleni csaláshoz erősen közeli akciót hirdető Kovács Gábor producer és felesége, Pataki Ágnes volt Fabulon-modell filmje, a rendező Gothár Péter. Tehát hozzájuk kapcsolódik a magyar filmtörténet egyik legkínosabb bukása.)

  • A Keresztanyu (sorozat)

Közvetett támogatás: 379.599.408 forint

„Magyarországon minden filmet regisztrálni kell a Nemzeti Filmirodánál. Ott nem elég bejelenteni, hogy mennyibe kerül majd a készülő film, banki igazolásokkal kell igazolni, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő források. Tehát általánosságban elmondható, hogy mindig előre kell megfinanszírozni a költségek hetven százalékát, és akkor lehet támogatásért folyamodni, ha az a pénz már benne van a filmben. Azoknak, akik közpénzekről harsognak, érdemes lenne megérteni végre, hogy mi a törvényes lehetőségekkel élünk” - mondta még korábban Kálomista Gábor producer.

Jelenet az Elk*rtuk című filmből Forrás: Megafilm

Ezt is mondta: „a közpénzekkel kapcsolatos, tehát állami forrásokról szóló adatok nyilvánosak. A filmes támogatások mindenki által hozzáférhetőek a Nemzeti Filmintézet honlapján. A magyar kulturális közéletben léteznek támogatási rendszerek, például van egy harmincszázalékos adókedvezmény, közvetett támogatás az itt készülő filmes produkciók számára. Ez a külföldi és a magyar filmekre is vonatkozik. Ez a kedvezmény tehát mindenkinek jár, és sok nagy költségvetésű produkciót vonz ide, itt költik el a forgatásra szánt összeget, és emellett rengeteg magyar filmes szakembernek adnak munkát. Ennek köszönhető az is, hogy a magyar filmes stábok világszínvonalú szakemberekből állnak. Nem tudom, hogy van-e hasonló felhozatal Európában.”

Helmeczy Dorottya producer részletezte, hogyan működik a közvetett támogatás: „A közvetett támogatás úgy működik, hogy miután elköltöttük a film teljes büdzséjét, elkészítettük a részletes költségelszámolást, és az átment egy nagyon szigorú ellenőrzésen, tehát a film elkészülte után, nagyjából fél évvel érkezik meg a teljes támogatás. A filmek nagyon nagy összegű előfinanszírozással készülnek.”