Magyar filmeket ünnepel az A-kategóriás filmfesztivál

KÁEL Csaba
Veszprém, 2021. május 27. Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az első Magyar Mozgókép Fesztiválról tartott veszprémi sajtótájékoztatón 2021. május 27-én. A rendezvényen, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között, nyolcvannégy filmet mutatnak be. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Észak-Európa élvonalbeli szemléje, a Tallinn Black Nights Filmfesztivál a magyar filmművészetre fókuszál november 12-től. Az észt főváros, idén 25. jubileumát ünneplő A-kategóriás nemzetközi fesztiválja kurrens alkotásokat és felújított klasszikusokat egyaránt műsorra tűz a magyar film javából. A fesztivált Enyedi Ildikó nagyszabású európai koprodukcióban készült, A feleségem története című filmje nyitja meg.
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Káel Csaba Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A tallinni filmfesztivál In Focus: Hungary programja a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósul meg.

Az összesen 17 mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai közül látható lesz Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Lakos Nóra Hab és Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című mozija, továbbá Mundruczó Kornél Evolúció, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot és Bergendy Péter Post Mortem című borzongató kísértetfilmje, mely Magyarország Oscar nevezése.


A PÖFF Shorts keretében 10 magyar rövidfilm is műsoron lesz. A gazdag magyar filmörökségről Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta és Szabó István egy-egy világhírű alkotása tanúskodik kiválóan felújított formában a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum és Filmlabor szakembereinek köszönhetően.

„A magyar filmművészet hosszú évek óta kiemelkedik minőségével és kreatív látásmódjával. Örülök, hogy idén ilyen erős felhozatalt láthatunk vendégül egy olyan országból, amelynek filmjeit fiatal kritikusként és diákkorom óta messzemenően csodálom. Nagyszerű születésnapi ajándék ez a jubileumi fesztiválnak és az észt közönségnek." – mondta el a Tallinn Black Nights Filmfesztivál igazgatója, Tiina Lokk.

A fesztivál szervezői korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Pálfi György Mindörökké című filmjének világpremierje a tallinni fesztivál versenyprogramját gazdagítja.

Kis Hajni első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Külön falka az ifjúsági filmek versenyében indul. A Tallinn Black Nights Filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben. A fesztiválon mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

A 25. Tallinn Black Nights Filmfesztivál november 12-28. között kerül megrendezésre.