Jövő őszre tervezi kiadni egy amerikai könyvkiadó a 2008-ban meghalt Paul Newman emlékiratait.

Az Alfred A. Knopf könyvkiadó szerdán bejelentette, hogy a jelenleg még cím nélküli könyvben Newman feltárja gondolatait "a színészi létről, a rendezésről, gyermekkoráról, családjáról, a hírnévről, Hollywoodról, a Broadwayről, szerelemről, első házasságáról, 50 évig tartó házasságáról Joanne Woodwarddal, az ivásról, politikáról, faji kérdésekről, a világhír eléréséről és a méltóságos öregedésről".
Paul Newman még az 1980-as években kezdte írni a könyvet Stewart Stern forgatókönyvíró segítségével, aki egyben beszélgetést folytatott Newman tucatnyi barátjával és kortársával. Az emlékiratokat a közelmúltban találták meg abban a connecticuti házban, ahol Woodward él.
"Newman és mások hangján keresztül a könyvben láthatjuk egy sztár paradox és megállíthatatlan felemelkedését, aki kétségekkel küzdött abban a hitben, hogy Marlon Brandónál és James Deannél rosszabb színész..., és mégis Oscar-díjas színész, győztes autóversenyző, társadalmi aktivista és vállalkozó lett, akinek filantróp tettei révén majd egymilliárd dollárt adományoztak jótékonysági célokra" - olvasható a kiadó közleményében.

Paul NewmanForrás: Getty Images/2013 RDA/Rda


A magyar felmenőkkel is rendelkező Paul Newman közgazdaságtant és irodalmat tanult, és bár apja halála után átvette az üzletet, a színház vonzásának nem tudott ellenállni. 1953-ban sikerrel debütált a Broadwayn, és Hollywoodban is felfigyeltek rá. 1956-ben a Valaki odafönt szeret engem című filmben a legendás bokszoló, Rocky Graziano megszemélyesítéséért megkapta az év felfedezettjének járó Golden Globe-díjat. 1958-ban a Hosszú, forró nyár című film forgatásán ismerkedett meg második feleségével, Joanne Woodwarddal, és alakításáért a cannes-i filmfesztiválon díjazták, a Macska a forró bádogtetőn című filmért pedig, amelyben Elizabeth Taylor volt a partnere, Oscar-díjra jelölték.
A hatvanas években forgatta leghíresebb filmjeit, köztük Az ifjúság édes madara, A hallgatag ember, a Bilincs és mosoly, valamint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök címűt. Utóbbiban először volt partnere Robert Redford, akivel 1973-ban legendás párost alkottak A nagy balhé című Oscar-díjas gengszterkomédiában is. 1968-ban debütált rendezőként, a Rachel, Rachel című dráma Oscar-jelölést kapott a legjobb filmek között, őt pedig Golden Globe-díjjal tüntették ki. Rendezői munkái közül A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre a legsikeresebb.