November 17. és 20. között rendezik meg a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemlét és Fotópályázatot; az esemény online követhető a faludifilmfestival.hu oldalon.

A világ 48 országából összesen 357 rövidfilm és több mint 110 fotó érkezett a Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat öt kategóriájába, amelyek között megtalálható a dokumentumfilm, a fikciós film, az animációs-kísérleti film, a nagy dokumentumfilm, valamint a fotó - olvasható a Párbeszéd Háza MTI-hez eljuttatott közleményében. A legtöbb pályamű a magyarok után spanyol, orosz, iráni és indiai alkotóktól érkezett, jött nevezés az Egyesült Államokból, Üzbegisztánból és a Fülöp-szigetekről is. A beérkezett filmek átlagos hossza 13 perc.
Mint írják, a szervező Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részlege mindig fontosnak tartotta a közös munkát a mozgóképes szakemberekkel, Szőts István Filmműhelyében több, mára sikeres mozgófilmes alkotó kezdte pályafutását. Ezért is külön öröm, hogy a pályaművek harmada elsőfilmes alkotás, közülük és a filmegyetemi hallgatók által beküldött filmek közül is kiválasztanak egy-egy különdíjast - áll a közleményben. A zsűri a beérkezett összesen több mint 70 órányi anyagból választotta ki a két fő kategóriába kerülőket, a nyertesekről online zsűrizés után döntenek. A versenykategóriába 36 film került, a kitekintőbe pedig 43.

A filmes szakmai zsűri tagja Csuja László, Dombrovszky Linda és Madarász Isti filmrendező, Lázár Kovács Ákos médiakutató és Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező. A fotós szakmai zsűri tagja Ádám Gyula, Haris László, Pályi Zsófia és Szalontai Ábel fotográfus. Az ökumenikus zsűribe Ingrid Glatz-Anderegg (Svájc) filmkritikus, Jean-Jacques Cunnac (Franciaország) filmrendező, Nagy Szabolcs evangélikus teológus és Szekeres Csaba filmrendező kapott meghívást.
A filmes és fotós szakmai zsűri, valamint a nemzetközi ökumenikus zsűri mellett minden évben értékeli a filmeket a gimnazista és egyetemista diákzsűri is.Az idén "Többre születtél" mottóval megvalósuló szemle programjában verseny- és kitekintő blokkok váltják egymást, amelyekben vegyesen láthatók magyar és külföldi alkotások. Minden nap szerveznek beszélgetéseket: a zsűrik tagjaival, filmes szakemberekkel és a jezsuita rend tagjaival.
A díjkiosztót és a szemle záróeseményét november 20-án rendezik meg.