Elpusztult a Delfines kaland című filmek főhőse, a művégtagot viselő, Winter nevű delfin egy floridai akváriumban.

Minden igyekezetük ellenére sem sikerült kezelni az állat gyomor-bélrendszeri rendellenességét - közölte az intézmény. A 16 éves nőstény palackorrú delfin gondozói kezei között halt meg csütörtökön, miközben egy beavatkozásra készítették elő a Clearwater akváriumban.

 

Bár megszakad a szívünk Winter halála miatt, mégis megnyugtató a gondolat, hogy csapatunk mindent megtett, hogy megadjuk neki az esélyt a túlélésre  

- mondta Shelly Marquardt állatorvos. Az intézmény pénteken zárva tart, tiszteletben tartva a dolgozók gyászát.

Forrás: Chris O'Meara / AP


Winternek korábban is voltak bélrendszeri panaszai, melyek gyakoriak a delfineknél, de ilyen súlyos problémákkal eddig nem kellett megküzdeni. A delfin ezúttal nem reagált a kezelésre. Winter két hónapos volt, amikor Fokváros közelében egy rákcsapdába szorult a farokúszója, amelyet ezért amputálni kellett. A 2011-ben megjelent Delfines kaland című film bemutatja Winter gyógyulását és a példa nélküli, hosszadalmas próbálkozásokat, hogy protézist készítsenek az elvesztett farokúszó helyett.
A Harry Connick Jr., Ashley Judd, Kris Kristofferson, Morgan Freeman és Nathan Gamble főszereplésével készült filmet főként a Clearwater akváriumban és a közeli Tampa Bay területén forgatták. Három évvel később, 2014-ben megjelent a Delfines kaland 2 is, melyben Winter mellett a Hope nevű, szintén mentett delfin is szerepet kapott.
A palackorrú delfinek akár 60 évig is élhetnek, a világ egyik legintelligensebb állatfajaként tartják számon őket. Winter volt a Clearwater akvárium leghíresebb lakója, az intézmény tengeri teknősöket és manátuszokat mentő programokat is működtet.