Felavatták a két éve meghalt Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező mellszobrát a Lakitelek Népfőiskolán kialakított Nemzeti Panteonban a 20. Lakiteleki Filmszemle eredményhirdetését követően.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Sára Sándort idézve hangsúlyozta: "a film akkor születik meg, amikor megnézik". A Lakitelek Népfőiskola alapítója emlékeztetett, hogy a filmrendező emlékére meghirdetett filmszemlén az előzsűri krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban összesen 178 hazai és határon túli alkotást láthatott.
A 20. Lakiteleki Filmszemle fődíját végül a vajdasági származású, Budapesten élő rendező, K. Kovács Ákos Branka című drámája kapta. A film a Dunaversitas Egyesület 1,5 millió forintos különdíját, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvcsomagját és szakmai képzés különdíját, az MTVA m5 csatornájának különdíját, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25-25 ezer forintos különdíját érdemelte ki.

Az előtérben Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója és Sára Sándor fia, Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetőjeForrás: MTI/Bús Csaba

Az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forintos különdíjat, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub egyenként 25 ezer forintos különdíját a budapesti László Gábor Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című filmje kapta.
Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének egymillió forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium csoportjainak 25-25 ezer forint összegű különdíját a Megbélyegzetten - 1968 című dokumentumfilmért a szentendrei Varga Ágotának ítélték.
Mindezek mellett több más díjat és különdíjat is átadtak. A pályája elismeréseként a nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándor (1933-2019) filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal. Csoóri Sándor felkérésére 1993-tól hét éven át vezette a Duna Televíziót. Életútja előtti tiszteletadásként az emberi erőforrások minisztere 2020-ban Sára Sándor-díj elnevezéssel filmeseknek adományozható állami szakmai kitüntetést alapított. Idén szeptemberben pedig róla elnevezett vetítő- és koncerttermet avattak az MTVA székházában.
A Lakiteleki Népfőiskolán felavatott bronz mellszobrát Lantos Györgyi szobrászművész készítette.