Kezdődik a filmes díjszezon: ezek a filmek nyerték a Gotham-díjakat

GYLLENHAAL, Maggie New York, 2021. november 30.
Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő, rendező, producer kezében a Bingham Rayről elnevezett rendezői díjjal az amerikai független filmesek Gotham-díjának 31. kiosztóján New Yorkban 2021. november 29-én. Az e
New York, 2021. november 30. Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő, rendező, producer kezében a Bingham Rayről elnevezett rendezői díjjal az amerikai független filmesek Gotham-díjának 31. kiosztóján New Yorkban 2021. november 29-én. Az elismerést a független filmgyártás támogatására 1979-ben létrejött Independent Feature Project nevű nonprofit szervezet osztja ki. A Gotham-díj az Independent Spirit Awards mellett a legjelentősebb független filmes díjnak számít. Maggie Gyllenhaal első rendezéséért, az Elena Ferrante olasz író könyvéből készült, Az elveszett lány című pszichodrámáért részesül az elismerésben. MTI/AP/Invision/Evan Agostini
Vágólapra másolva!
Az Elena Ferrante olasz író könyvéből készült, Az elveszett lány című pszichodráma volt a független filmes Gotham-díjak hétfő esti átadójának nagy nyertese: négy kategóriában kapta meg a legjobbnak járó elismerést.
Vágólapra másolva!

Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő első rendezésével megkapta a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb feltörekvő rendezőnek járó díjat, alakításáért Olivia Colman kapta a legjobb főszereplőnek járó elismerést, az alkotást pedig a legjobb filmnek választotta a New York-i Filmkritikusok Köre.

A díjakat keddre virradó éjjel New Yorkban adták át egy élő showműsor keretében.


Két díjat kapott Sian Heder amerikai rendező Coda című filmje egy lányról, akit siket szülők nevelnek. A főszerepet játszó brit Emilia Jones lett a legjobb feltörekvő színész, a valóságban is siket Troy Kotsur amerikai színész pedig a legjobb mellékszereplő. A legjobb nemzetközi film díját a Hamagucsi Rjuszuke rendezte Doraibu mai ka (Drive My Car) című japán dráma kapta, amely Murakami Haruki egyik elbeszélését dolgozza fel.

Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő, rendező, producer kezében a Bingham Rayről elnevezett rendezői díjjal az amerikai független filmesek Gotham-díjának 31. kiosztóján New Yorkban Forrás: MTI/AP/Invision/Evan Agostini



A Gotham-díjakat 1991 óta adják át, a gála a díjszezon kezdetét jelzi, amelynek fő záróeseménye a márciusi Oscar-gála. A díjakról filmesek és kritikusok egy csoportja dönt.

A korábbi díjazottak közül később több film is Oscar-díjat kapott, például a Holdfény, a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és A nomádok földje.