Vágólapra másolva!
Hét új alkotással érkezik december 7-től 12-ig az Uránia Nemzeti Filmszínházba a 15. Román Filmhét, amely ezúttal a védjegyévé vált újhullámos munkák mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is bemutat. A budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia együttműködésében megvalósuló filmhét programjában az itthon is ismert nagy nevek, Radu Muntean és Cristi Puiu új munkái mellett elsőfilmes szerzők is bemutatkoznak.
Vágólapra másolva!

A filmhét december 7-én, kedden Radu Muntean Întregalde című feszült kamaradrámájával indul, amelynek premierje az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

A mindössze néhány szereplővel forgatott történet a kortárs román film legnagyobbjaira jellemző feszültségteremtő erővel, de a humort sem nélkülözve meséli el egy eldugott erdélyi falucska (a címben nevezett Întregalde/Havasgáld) határában elakadt terepjáró utasainak történetét.

A három tősgyökeres városi fiatal – egy humanitárius szervezet munkatársai, akik eredetileg a helyieken próbálnának segíteni – hirtelen maga is segítségre szorul. Az erdő közepén töltött éjszaka során nemcsak ők, de a közönség is elhagyja a komfortzónáját, hála az újhullámos filmektől megszokott hitelességnek és a zseniális színészi alakításoknak.

Hasonlóan életközeli Emanuel Pârvu Marokkó című filmje, amely az azonos nevű játék kiszámíthatatlan hatásmechanizmusa alapján modellezi egy család történetét.

A történet egy apróságból indul: a tizenéves Magda egy kórházban önkénteskedik, ahol új nyakláncát egy beteg kisgyereknek ajándékozza. Az apja nem hisz neki, felelősségre vonja, és ennek beláthatatlan következményei lesznek. A film egyetemes történet jó szándékú, de átgondolatlan cselekedeteink morális felelősségéről.

Pimasz szatíra a közösségi médiáról az alig harmincéves színész-rendező, Andrei Huțuleac #dogpoopgirlje, amely remekül találja meg a hétköznapiban a rendkívülit, a banálisban a botrányost. Huțuleac történetében egy örökbefogadott kiskutya körül alakul ki botrány:

a metróban valaki videóra veszi, amint a kutyus könnyít magán, és a felvétel vírusként kezd terjedni a világhálón, romokba döntve újdonsült gazdája életét.

A #dogpoopgirl a kolozsvári TIFF-en a legjobb debütálás, a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját nyerte.

A hétköznapok világától némileg elszakadva, az abszurdhoz közelít a nagyváradi születésű Demian József groteszk hangvételű, Éjjeli őrjárat című alkotása (18), amely egy színházi társulat egyetlen különös éjszakájából villant fel lazán kapcsolódó jeleneteket.

Éjjeli őrjárat film Forrás: Román Filmhét

A magyar koprodukcióban készült filmben viszontláthatjuk a magyar filmekből is ismert Mátray Lászlót (Kojot, Valan, Seveled, Hab, Varga Katalin balladája), Bogdán Zsoltot (Dallas Pashamende, Aglaja, Iszka utazása) és Răzvan Vasilescut (Bibliothéque Pascal).

Egy egészen más világba,

Észak-Mexikóba viszi el nézőit a Cannes-ban díjazott, román- mexikói-belga koprodukcióban készült La Civil,

amelynek alkotója a Belgiumban élő Teodora Ana Mihai. Filmje egyszerre női történet és kemény dráma, amelyben egy mexikói háziasszony folytat elkeseredett bosszúhadjáratot a városában működő drogkartellel, hogy elrabolt lányát visszaszerezze. A film dokumentarista érzékenységgel mesél az erőszakspirál működéséről.

Szerepel a kínálatban természetfilm is:

a Kárpátok, a Duna és a Fekete-tenger találkozásának káprázatos vidékén hét évig forgatott Románia vadvilága.

Az idei TIFF közönségdíjas alkotása – két fiatal filmes-fotográfus, Dan Dinu és Cosmin Dumitrache remeklése – Románia legvadabb tájait mutatja be, fókuszában az ott élő állatok izgalmas életével.

Románia vadvilága Forrás: Dan Dinu

A filmhét záró darabja december 12-én, vasárnap egy kosztümös dráma, a Malmkrog, avagy az Antikrisztus története. Cristi Puiu (Lăzărescu úr halála, Sieranevada) alkotása, amely tavaly a Berlinale Encounters szekciójának díjazottja volt, a Monarchia végnapjaiban játszódik.

Egy erdélyi főúri lakban – a malmkrogi (almakeréki) kastélyban –

öt arisztokrata elmélkedik halálról, filozófiáról, vallásról, háborúról és erkölcsről.

A különleges, szinte cselekmény nélküli filmet „az Antikrisztus filozófusának" is nevezett orosz vallási gondolkodó, Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés a háborúról, a haladásról és a világtörténelem végéről című munkája ihlette.

A filmhét, amely a pandémia miatt egy év kihagyás után tér vissza az Urániába, a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A bemutatott alkotások többsége csak most, egyszeri alkalommal kerül Magyarországon mozivászonra – eredeti nyelven, magyar felirattal.