A kommunista vezetés hazugsággal vezetett be hadiállapotot Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A tábornok elvtárs háborúba megy című történelmi dokumentumfilm vetítésével és szakmai beszélgetéssel emlékezik meg a budapesti Lengyel Intézet hétfőn, a 40. évfordulón a Lengyelországban 1981. december 13-án bevezetett hadiállapotról és áldozatairól - tájékoztatott honlapján a Lengyel Intézet.
Vágólapra másolva!

Az intézet ablakaiban este fél nyolckor meggyújtják a "szabadság gyertyáit" az áldozatok tiszteletére.

A rendszerváltás után ugyanis egy hamis mítoszépítés vette kezdetét, amely szerint a hadiállapot bevezetése a fenyegető szovjet beavatkozás miatt vált elkerülhetetlenné, és Wojciech Jaruzelski tábornok, államfő a kisebbik rosszat választotta ebben a helyzetben, megakadályozva a szovjet hadsereg intervencióját. A hozzáférhető dokumentumok tanúsága szerint azonban a Szovjetunió nem tervezett katonai akciót végrehajtani Lengyelország területén.

Jelenetkép a filmből Forrás: Lengyel Intézet


A film történészek és katonai szakértők bevonásával, dokumentumok, archív anyagok bemutatásával megdöbbentő tényeket tár fel a hadiállapot bevezetését megelőző időszakból.

A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal vetítik.

Utána Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója vezetésével Tischler János és Máthé Áron történészek beszélnek a korszakról és a filmről, melynek megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a [email protected] e-mail-címen.