Isabelle Huppert francia színésznő Arany Medve-életműdíjat kap a februári 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon - közölték a fesztivál szervezői.

A csaknem 150 filmes és televíziós produkcióban szereplő Huppert sokoldalú, utánozhatatlan művész, "aki nem habozik kockázatot vállalni, vagy szembe menni a főáramlatokkal" - indokolta döntését a Berlinale.
Korábban Helen Mirren és Charlotte Rampling is elnyerte a filmmustra életműdíját.A filmfesztivált a tervek szerint februárban rendezik meg. A 68 éves Huppert Joan Verra című új filmjét is ott mutatják be, emellett a színésznő néhány régebbi produkcióját, köztük a Francois Ozon rendezte 8 nő-t, amelyért Ezüst Medve-díjat kapott, és Paul Verhoeven Áldozat? című thrillerét is levetítik, amelyért Oscar-díjra is jelölték.

Isabelle HuppertForrás: AFP/Valerie Macon


Huppert már 14 évesen színészetet tanult, majd a párizsi nemzeti színművészeti konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Pályafutása alatt olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Bertrand Tavernier, Claude Chabrol és az osztrák Michael Haneke.
A Berlinale szervezői hangsúlyozták, hogy a pandémia ellenére 2022. február 10. és 20. között hagyományos fesztivált rendeznek, amelyen azok vehetnek részt, akiket beoltottak, vagy felépültek a Covid-19-ből.