Mint megírtuk, 82 évesen meghalt Peter Bogdanovich, Az utolsó mozielőadás rendezője. A rendező egyik legfontosabb alkotótársa egy nagy magyar operatőr, a 2007-ben meghalt Kovács László volt. 

Kovács László az 1956-os forradalom után menekült Amerikába iskolatársával (a későbbi legendás operatőrrel), Zsigmond Vilmossal. Olyan filmeket fényképezett, mint a kultikus Szelíd motorosok, az Öt könnyű darab, a New York, New York Martin Scorsese rendezésében, a Szellemirtók (aminek új folytatása nemrég került a magyar mozikba) és a Sandra Bullock nevével fémjelzett Beépített szépség.

Kovács László és Peter Bogdanovich 2003-banForrás: Getty Images via AFP/2003 Getty Images/Kevin Winter

Peter Bogdanovich rendezőnek hat filmjét fényképezte. Az első Bogdanovich első nagy áttörése, a Célpontok volt 1968-ban, a horrorikon Boris Karloff főszereplésével.

Tatum O'Neal és Ryan O'Neal a Papírholdban

A Mi van, doki? című filmjükben Barbra Streisand szerepelt, a Papírhold Oscar-díjat hozott Tatum O'Nealnek, a Várva várt szerelem Burt Reynolds és Cybill Shepherd főszereplésével készült, utolsó közös munkájukban, az 1985-ös Maszkban pedig Cher játszotta a női főszerepet. 

A rendező legjobb filmjeiről az alábbi fotóra kattintva láthatóak képek:

Tim O'Kelly (Célpontok, 1968)Forrás: AFP