A kutya karmai közt és a West Side Story kapta a filmes fődíjakat a Golden Globe-on

79th Annual Golden Globe Awards film television award TOPSHOTS Horizontal
This handout image released by the Hollywood Foreign Press Association (HFPA) shows a view of the stage during the 79th Annual Golden Globe Awards at The Beverly Hilton on January 9, 2022 in Beverly Hills, California. - "The Power of the Dog" and "West Side Story" won the top film prizes at an untelevised Golden Globes that was largely ignored by Hollywood, with winners unveiled via a live blog without any of the usual A-list glamour. (Photo by Emma McIntyre / HFPA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HOLLYWOOD FOREIGN PRESS ASSOCIATION / EMMA MCINTYRE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Jane Campion A kutya karmai közt című alkotása kapta a legjobb drámai film, Steven Spielberg West Side Storyja pedig a legjobb musical vagy vígjáték Golden Globe-díját helyi idő szerint vasárnap este a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben a megszokott külsőségek nélkül megrendezett ceremónián.
Vágólapra másolva!

A televíziós mezőnyben a legjobb drámasorozat trófeáját az Utódlás nyerte el a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségétől (HFPA), a legjobb vígjátéksorozat pedig a Hacks lett.

A Golden Globe-gálából, amely a hollywoodi sztárok nagyszabású partijaként rendszerint mintegy 18 milliós televíziós nézettséggel zajlott,

ezúttal egy 90 perces zártkörű esemény lett, jelöltek és vörös szőnyeg, házigazda, sajtó és élő közvetítés nélkül.

Jane Campion A kutya karmai közt című alkotása kapta a legjobb drámai film, Steven Spielberg West Side Storyja pedig a legjobb musical vagy vígjáték Golden Globe-díját Forrás: AFP/2022 Hollywood Foreign Press Association/Emma Mcintyre

Mivel az újságírószervezetnek megtépázott hírneve miatt nem sikerült hírességeket felkérnie az idei Golden Globe-nyertesek kihirdetésére, a HFPA által támogatott karitatív szervezetek munkatársait hívták meg a vasárnapi eseményre, és ők jelentették be a díjazottakat.

Mint a HFPA honlapján kiemelte, az elmúlt 25 évben mintegy 50 millió dollárt adományozott nonprofit és jótékonysági szervezeteknek.

A győztesek névsorát honlapján és közösségimédia-felületein posztolta ki a HFPA.

A legjobb rendezés Golden Globe-díját Jane Campion kapta A kutya karmai közt című westernjéért.

Kenneth Branagh Belfast című önéletrajzi ihletésű, fekete-fehér drámáját a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazták.

A legjobb idegen nyelvű film elismerését a japán Drive My Car kapta, az animációs filmek közül pedig az Encanto győzött.

A legjobb színészi díjakat a drámai mezőnyben Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) és Will Smith (Richard király), a vígjáték vagy musical mezőnyben pedig Rachel Zegler (West Side Story) és Andrew Garfield (Tck, Tick... Boom!) kapta. A mellékszereplőknek járó Golden Globe-bal Ariana DeBose-t (West Side Story) és Kodi Smith-McPhee-t (A kutya karmai közt) díjazták.

A legjobb filmzenéért járó elismerést Hans Zimmer kapta a Dűnéért, a legjobb filmdal pedig a Nincs idő meghalni című James Bond-film főcímdala lett Billie Eilish-től.

A televíziós produkcióknál a korlátozott epizódszámú sorozatok közül a The Underground Railroad kapta a díjat.

A drámasorozatok színészi díjait Michaela Jae Rodriguez (Póz) és Jeremy Strong (Utódlás), a vígjátéksorozatok színészi trófeáit Jean Smart (Hacks) és Jason Sudeikis (Ted Lasso) nyerte el.

Kate Winslet az Easttowni rejtélyek című minisorozatban nyújtott játékáért, Michael Keaton pedig a Dopesick című minisorozatban játszott főszerepért kapott Golden Globe-ot.

A tévés mellékszereplők díját a Squid Game sztárja, O Yeung-su és az Utódlás színésznője, Sarah Snook nyerte el.

A tévés mellékszereplők díját a Squid Game sztárja, O Yeung-su és az Utódlás színésznője, Sarah Snook nyerte el Forrás: AFP/2022 Hollywood Foreign Press Association/Emma Mcintyre

A HFPA tavaly azt követően került össztűz alá, hogy a Los Angeles Times etikai mulasztásokat tárt fel működésében, és felhívta a figyelmet arra, hogy a 87 fős testületnek egyetlen fekete tagja sem volt.

A szervezetet ért korrupciós vádak és a sokszínűség hiánya miatt az NBC tévécsatorna májusban bejelentette, hogy

nem sugározza a 2022-es Golden Globe-gálát, amelyet korábban a legnézettebb díjkiosztó műsorok közé soroltak az Oscar és a Grammy után.

A hollywoodi stúdiók és publicisták ezt követően nagyrészt hátat fordítottak az újságírószervezetnek, a Golden Globe-jelölések decemberi bejelentése után alig akadt olyan sztár, aki nyilvánosan ünnepelt volna.

A HFPA az utóbbi hónapokban többször hangsúlyozta, hogy alapjaiban megváltozott.

Felvettek egy vezető tanácsadót, aki a sokszínűséget garantálja, átalakították a vezetőséget, és a szervezet 21 új taggal bővült, köztük hat fekete újságíróval, emellett ötéves együttműködési megállapodást kötöttek az NAACP-vel, a legbefolyásosabb polgárjogi szervezettel és átszabták magatartási kódexüket is.