Ingyenes rajzfilmek a FILMIO-n a magyar kultúra napjára

Vágólapra másolva!
Mától vasárnap estig ingyenesen megtekinthető hat remek magyar animáció a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a FILMIO-n a magyar kultúra napja alkalmából. Az ünnepi válogatásban szerepel Dargay Attila legendás alkotása, a Lúdas Matyi, továbbá öt különleges rövidfilm.
Vágólapra másolva!

A magyar animáció legnépszerűbb egész estés filmjeként jegyzett Lúdas Matyi Fazekas Mihály verses elbeszélésének feldolgozása Dargay Attila rendezésében.

A Lúdas Matyi-ra megjelenésekor mintegy 2,5 millió néző váltott jegyet a mozikban, sikere azóta is töretlen.

Az elbeszélésből Nepp József, Romhányi József és Dargay írták meg a forgatókönyvet, amelyből árad a jóízű humor, a karikírozó stílusnak és a sziporkázó párbeszédeknek köszönhetően a nevetés garantált. Az emberkaraktereket Jankovics Marcell tervezte, aki közel két évig dolgozott a figurákon. A szegény, de eszes libapásztor fiú történetét elmesélő Lúdas Matyi időtlen mestermű, minden korosztálynak tanulságos és mulatságos.

A Pannónia Filmstúdió alapításának 65. jubileumát ünnepeljük idén.

Az 1957-ben létrejött legendás műhelyben több generáció számára is meghatározó alkotások készültek, mint a Vuk, a Pom Pom meséi, a Macskafogó, a Lúdas Matyi és sok-sok izgalmas rövidfilm is.

A magyar kultúra napja alkalmából Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Varsányi Ferenc, valamint Keresztes Dóra és Orosz István egy-egy alkotásával kínál ízelítőt a Nemzeti Filmintézet a Pannónia Filmstúdió gazdag hagyatékából.