Vágólapra másolva!
Február 14-től június végéig ismét „Itáliai utazásra" hívja nézőit az Uránia. Immár negyedik alkalommal hirdetik meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatot, amelyben új és klasszikus játékfilmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésével ismét végigkalandozhatunk az Appennini-félszigeten, és felfedezhetjük az olasz filmművészet rendkívüli értékeit.
Vágólapra másolva!

A tizenkét vetítésből álló sorozat programja ezúttal nyolc régiót érint, és elsősorban közép- és dél-olasz helyszínek köré szerveződik. Hangsúlyos szerephez jut az alkotásokban Róma és környéke, fontos filmek érintik Toszkánát, Emilia-Romagnát és Abruzzót, de ellátogathatunk délre, Campaniába, Basilicatába, Pugliába és Szicíliába is. A válogatást több évforduló is befolyásolta. Ahogy legutóbb Fellini, úgy most Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg egy születésnapjához közeli vetítéssel, amelyen a Mamma Róma című klasszikus kerül mozivászonra. Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünnepelik. A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől pedig Baziliszkuszok című filmjével búcsúznak. A sorozat filmjeiben Monica Vittin kívül olyan sztárokat láthatunk, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo. Lesznek közönségtalálkozók is: Paolo Genovese és Alberto Rizzi egy-egy új filmjét kíséri el Budapestre, a vetítések előtt pedig, ahogy már megszokhattuk, az olasz film és kultúra ismerői tartanak bevezetőt.

Részlet a Világpolgárok című filmből Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

A nyitófilm február 14-én az Amerikában is sikeres rendezői karriert befutó Gabriele Muccino A legszebb évek (Gli anni piú belli) című 2020-as romantikus drámája lesz, amely a 80-as évektől követi egy római baráti társaság sorsának, kapcsolatainak fordulatait. A következő filmek is Rómához kötődnek még. A született római Gianni Di Gregorio Világpolgárok (Lontano, lontano) című komédiája három nyugdíjas férfi világgá indulását meséli el. Ezt követi Pasolini klasszikusa, a Mamma Róma Anna Magnani főszereplésével, majd jön Paolo Genovese (A hely, Teljesen idegenek) új romantikus filmje, a hosszú távú párkapcsolatok hőseiről szóló Szuperhősök (Supereroi), amelyet premier előtti vetítésen mutatnak be, ahol a rendezővel is találkozhat a közönség.

Részlet: A kaland, L' avventura Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Michelangelo Antonioni 1960-ban készült A kaland (L’ avventura) című klasszikusával Szicíliában folytatódik az utazás. Ebben a filmben fedezte fel a világ és Antonioni Monica Vittit. A tavaly novemberben 90. születésnapját ünneplő színésznő a rendező további négy filmjében játszott főszerepet, köztük Az éjszaka és a Napfogyatkozás című filmekben.

Májusban Toszkánába visz az út: Paolo Virzì 1997-es kultfilmje, a Piero világa (Ovosodo) a földközi-tengeri kikötővárost, Livornót idézi meg a rendező ifjúkori élményei alapján.

Két film erejéig a szomszédos tartomány, Emilia-Romagna és a Pó-síkság tájai is képbe kerülnek: a Csak az elevenek halnak (Si muore solo da vivi) című komédia egy újrakezdés története – rendezője, Alberto Rizzi személyesen is jelen lesz a budapesti vetítésen –, Giorgio Diritti El akartam rejtőzni (Volevo nascondermi) című többszörös díjnyertes életrajzi filmje pedig a különc naiv festő, Antonio Ligabue életét meséli el látványos felvételekkel, Elio Germano főszereplésével. Donatella Di Pietrantonio magyarul is megjelent, Abruzzóban játszódó nagy sikerű kortárs regényéből készült A visszaadott lány (L’Arminuta) című film, Giuseppe Bonito rendezése, amely egy családjától kiskorában elszakított kamaszlány visszailleszkedési drámáját meséli el.

Részlet az Utálom a nyarat című filmből Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

A sorozat utolsó előadásain Dél-Olaszország vidékein kalandozhatunk. Basilicata és Puglia határát érinti a tavaly elhunyt világhírű rendezőnő, Lina Wertmüller három falusi aranyifjúról szóló Baziliszkuszok (I basilischi) című filmje, amelyet Fellini Bikaborjak című klasszikusához hasonlítanak.Szintén Puglia a helyszíne az Utálom a nyarat (Odio l’estate) című fergeteges Massimo Venier-komédiának, a magyar nézők számára sem ismeretlen komikus trióval: Aldóval, Giovannival és Giacomóval a főszerepekben. Az út Campaniában ér véget egy ízig-vérig nápolyi kosztümös darabbal, a nápolyi származású Mario Martone Itt én nevetek (Qui rido io) című filmjével. Az alkotás a város 19-20. század fordulóján élt nagy komikusának, a dinasztiaalapító Eduardo Scarpettának állít emléket, egy mai nápolyi világsztárral, Toni Servillóval a főszerepben. Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.