Egyetlen emléktől, még neje ruháitól sem vált meg Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr-rendező, mióta tavaly március elején meghalt a felesége. Közös házukban minden érintetlen, a művész ezen nem is tervez változtatni. A Borsnak mesélt arról, hogyan éli meg a mindennapokat.

Tavaly március elején meghalt Koltai Lajos felesége, erről akkor az Origo is beszámolt. Bordás Katalin veseproblémák miatt került kórházba, de az állapota rohamosan romlott, majd a koronavírust is elkapta. 52 évig voltak házasok.

"A családom mindig körülvesz, összetartunk, de ez eddig sem volt másképp. Míg ő velünk volt, igyekeztünk együtt lenni a nagy ünnepeken. Most volt az első karácsony, amikor nem lehetett itt, ezért volt ez nehezebb számunkra. Vigyázunk egymásra, a koronavírus miatt felállított szabályok betartása mellett velem voltak a gyerekek. Őrzöm a feleségem fotóját, beszélek hozzá, az ünnepekkor is velünk volt. Ugyanúgy, érintetlen az otthonunk, mint amikor Kati még élt. Meg tudom simogatni a ruháit, és nem fogok – természetesen erre senki nem is kér – soha megválni a holmijaitól. A szilvesztert bár egyedül töltöttem, de soha nem volt számunkra igazán fontos 

- mesélt a Borsnak arról, hogyan éli meg a mindennapokat a felesége nélkül, mégis érezve a jelenlétét.

"Nem kell és nincs szükség Kati elvesztéséről elterelni a gondolataimat, mert ma is együtt vagyunk, csak másképp, így a hétköznapokat is egy kissé másfajta módon tudom megbeszélni vele. Egyébként megvagyok, élem tovább az életemet" – fűzte hozzá, aki két lányával és négy unokával a járvány miatt elővigyázatosan él. 

Háromszoros oltott vagyok. Nemrég kiderült, hogy átment rajtam egy tüdőgyulladás, annak a nyomait kellett kiirtani, de azóta rendben vagyok. Egyik lányom sminkes, most fejezett be egy filmet, jön a következő, őket szinte kétnaponta tesztelik. Folyamatos kontroll alatt vagyunk, és mindenki nagyon komolyan veszi a járványt a családban, mert annyira sok rossz dolog történik körülöttünk" – mondta a lapnak.

Mesterképzésen tanít az SZFE-n

Koltai Lajos mindennapjai főleg munkával telnek. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen, rendező szakon mesterképzés tanít.  Kétéves művészképzésre kértek föl, tavaly kezdtem, január 28-án lesz a féléves vizsgánk. Azt a nyolc személyből álló osztályt tanítom, akiket én vehettem föl, nagyon szépen haladnak, és rendkívül komolyan veszik a tanítványaim. Mielőtt belekezdtem, egyetlen dolgot kértek tőlem, semmi mást ne csináljak, csak tanítsam magamat, mutassam meg az életművemet, amit nagyon elegáns dolognak tartok. Próbálom átadni a lelkemet, és azt a mérhetetlen tapasztalatot, ami a csaknem ötven év alatt rám rakódott a világ sok részéről, ezt sulykolom beléjük" – mondta büszkén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész.

15 év után újra rendez

A legendás filmes boldogan mesélte a Borsnak, hogy az egyetemi feladatai mellett újra fölkérték rendezni. 

Semmelweis Ignácról készítünk filmet. Éppen a héten tárgyaltunk a castingosokkal a színészekről, ebben is közreműködöm. Gyönyörű és nagyon erős forgatókönyvünk van. A bécsi éveiről szól, amikor rettenetes gyűlölet övezte őt. Nagyon kellemetlen figura volt, sem az osztrákok nem kedvelték, de a magyarok szeretete hozzásegítette a világraszóló felfedezéséhez. Úgy érezzük, a világban most történtek miatt igencsak aktuális a témája" – árulta el a lapnak.

Koltai utoljára Szabó István, Zárójelentés című nagyjátékfilmjét fényképezte, 2007-ben pedig Amerikában rendezte az Este című filmet. A nevéhez azonban olyan legendás alkotások is kapcsolódnak, mint a Déryné, hol van?, a Jutalomutazás, a Bizalom, a Mephisto, ami Oscar-díjat is kapott, valamint a Maléna, amiért magát Koltait is Oscar-díjra jelölték.