Magyar film készül a romániai kommunista rezsim megdöntéséről

Vágólapra másolva!
Román-magyar koprodukcióban, Tudor Giurgiu rendezésében a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a Szeben '89 című mozifilm a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom valós eseményei alapján.
Vágólapra másolva!

Az 1989-es sorsdöntő eseményeket feldolgozó koprodukció gyártására 123,6 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.

A Szeben '89 egy kevésbé ismert történetet elevenít fel az erőszakos polgári zavargások kaotikus napjairól, amelyek véres összetűzéshez vezettek a hadsereg és Ceaușescu elnyomó szervei, a Milícia és a Securitate (a román titkosrendőrség) között.

A készülő film felidézi, amikor a gyilkosságokért felelősnek tartott „terroristák" hajszája során pánik és zűrzavar támad a városban.

Forrás: Comunismul în România

Tudor Giorgiu rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és több magyar filmben is részt vett már korábban koprodukcerként (Aglaja, Spirál). A Szeben '89 főbb szerepeiben Alex Calangiu, Ionut Caras, Leonid Doni, Nicu Mihoc és Cristi Popa mellett Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is látható lesz, operatőre Alexandru Sterian.

A Libra Films (producer: Oana Giurgiu, Tudor Giugiu) és a Mythberg Films koprodukciójában, Berger József producer vezetésével készülő Szeben '89-ben kiváló magyar filmesek vesznek részt, vágója Lemhényi Réka, zenéjét Cári Tibor szerzi.


A romániai forgatás februárban kezdődik, majd a vágás, a teljes hangi- és képi utómunka, a VFX, valamint a zeneszerzés is Magyarországon lesz.