Balog Gábor, Borsody István, Novák András és Száraz Eszter rendezésében készülő dokumentumfilmek gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet. Portréfilm készül Kopp Mária orvos-pszichológusról és Várdai István világklasszis csellistáról, továbbá sorozat a Hungary Helps Program tevékenységéről.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság négy dokumentumfilm gyártására szavazott meg támogatást.

Margit néni még 90 évesen is börtönmissziót teljesít, hogy lelki segítséget nyújthasson az elítélteknek. Balog András A látogató című dokumentumfilmjében egy eseménydús élet történetét mutatja be, mely a másokon való segítség jegyében telik.

Borsody István portréfilmet forgat Prof. Dr. Kopp Máriáról. A 2012-ben elhunyt kutató, pszichiáter azok szerint az elvek szerint élt, amelyeket hirdetett: családközpontúság, vallásosság, gondolatszabadság. A kiváló tudós több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkásságáról először készül dokumentumfilm.

Kopp MáriaForrás: Omega Kreatív

Magyarország segít címmel forog 8 részes dokumentumfilm sorozat Novák András rendezésében a válságövezetekben felmerülő szükségletekre gyors és hatékony segítséget nyújtó, nemzetközi humanitárius programokról, egy-egy ember életén keresztül bemutatva. A sorozatban a nézők megismerhetik a Hungary Helps Program tevékenységét többek között a ghánai és a kongói iskolákban.

A világklasszis csellóművész, Várdai István történetén keresztül mutatja be Száraz Eszter rendező, mi mindennel jár, ha valakinek egyedülálló tehetsége és küldetése van. A Várdai – non solo cello címmel készülő portréfilm lehetőségeket és dilemmákat jár körül, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy áldás-e a tehetség?