A Berlinale nem akar származásuk alapján bojkottálni filmeseket

sculpture Horizontal
A golden and a silver Berlinale Bear trophy of the upcoming 72nd International Film Festival Berlinale are pictured at the Noack foundry in Berlin, on January 25, 2022. - The Noack foundry traditionally prepares all the trophies for the International Film Festival. The competition films of the 2022 edition of the Berlinale will run from February 10 to 16, 2022, as an in-person event. (Photo by Hannibal Hanschke / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál határozott hangú nyilatkozatában elítélte Oroszország ukrajnai katonai invázióját, de állást foglalt a filmkészítők származás szerinti bojkottálása ellen.
Vágólapra másolva!

"A Berlinale határozottan elítéli Oroszország nemzetközi jogot sértő agressziós háborúját, és szolidaritását fejezi ki az ukrán emberekkel és mindazokkal, akik e háború ellen kampányolnak" - idézte a közleményt a Variety.com. "Az orosz invázió és a polgári célpontok, például kórházak, iskolák és otthonok elleni támadások humanitárius és emberi jogi katasztrófát okoztak Ukrajnában. Gondolunk rájuk és együttérzünk az áldozatokkal, a szenvedő lakossággal és azokkal a milliókkal, akik elmenekültek Ukrajnából" - fűzték hozzá a fesztivál szervezői.


Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a Berlinale a kultúrák közötti találkozások színterévé és a világ aktuális vagy történelmi eseményeit kritikusan megvitató platformjává vált.

Nem szándékoznak tehát filmkészítőket vagy a kultúrában dolgozókat nemzetiségük alapján kizárni a Berlinaléról, mert - mint írták - gyakran éppen ezek az alkotások közvetítik az adott rezsimek kritikáját. "A világnak pedig szüksége van ezekre a kritikus hangokra" - hangsúlyozták a kulturális alkotások származási alapon történő általános bojkottja ellen állást foglaló közleményükben.

Az államilag finanszírozott projekteket viszont bojkottálhatja a fesztivál.

"Más kérdés a hivatalos állami intézmények, ebben az esetben az orosz intézmények vagy delegációk, valamint a rezsimet támogatók kizárása a Berlinalén való részvételből mindaddig, amíg az orosz kormány ezt a kegyetlen háborút vívja Ukrajna ellen" - fogalmaztak.

A közlemény befejezéseként a Berlinale szervezői reményüket fejezték ki, hogy az orosz agresszió mihamarabb véget ér, és Ukrajnában ismét béke lesz.


Korábban a cannes-i filmfesztivál közölte, hogy "hivatalos orosz delegációkat" vagy "az orosz kormányhoz kötődő személyeket" nem látnak szívesen a rendezvényen, a velencei filmfesztivál pedig azt tervezi, hogy a hivatalos orosz delegációkat kizárja, de a független orosz filmeseket és alkotásaikat nem - írta a Variety.com.