Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas, a Dűne kapta a legtöbb díjat, Will Smith verekedett

Sipos Zsuzsanna, Oscar, Patrice Vermette
Production designer Patrice Vermette and set designer Zsuzsanna Sipos pose with the award for Best Production Design for "Dune" in the press room during the 94th Oscars at the Dolby Theatre in Hollywood, California on March 27, 202 (Photo by Frederic J. Brown / AFP)
Vágólapra másolva!
94. alkalommal osztotta ki az Oscar-díjakat az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája. A gálán történtek meglepetések is, és születtek kisebb-nagyobb rekordok is, de magyar szempontból mindenképp az idei díjátadó legfontosabb eseménye, hogy Sipos Zsuzsanna Oscar-díjat nyert a Dűne díszletberendezőjeként.
Vágólapra másolva!

A három műsorvezetőnő, Regina Hall, Amy Schumer és Wanda Sykes hol humoros, hol csak annak vélt konferálása mellett az idei gála legizgalmasabb, és ha úgy tetszik, leglátványosabb show-eleme kétségkívül az volt, amikor Will Smith hirtelen a színpadon termett, és felpofozta Chris Rockot, miután a komikus a nem sokkal később a legjobb férfi főszereplő díját elnyerő színész feleségén, Jada Pinkett-Smithen köszörülte a nyelvét.

A legjobb dokumentumfilm jelöltjeit bemutató Rock azt találta mondani, hogy a színésznő biztos a GI Jane 2 címszerepére készül, mivel Jada Pinkett-Smith kopaszra borotvált fejjel érkezett a gálára. Csakhogy azt Rocknak is tudnia kellett, hogy Smith felesége 2018 óta kóros hajhullással, az alopecia areata nevű komoly autoimmun betegséggel küszködik.

Will Smith épp ezért nyomdafestéket nem tűrő szavak kíséretében a színpadra sietett, és sokáig úgy tűnt, csak ráijesztett Rockra egy levegőbe intézett, de felé irányuló ütéssel, hogy a komikus tudtára adja, nem tűri az efféle személyeskedő humort (ráadásul nem is ez volt az első eset, hogy Rock Will Smith feleségén viccelődött).

Azóta a hollywoodi sajtó azt találgatja, mennyire lehetett komoly a jelenet – de mert Smith a Richard király című, Venus és Serena Williams teniszezőnők apjáról szóló életrajzi film címszerepéért kapta az Oscart, s köszönőbeszédében utalt arra, hogy Richard Williams mindig kiállt a szeretteiért, valamint önmagát is megszállott védelmezőként jellemezte, nem kizárt, hogy valóban spontán eseményről, s nem megrendezett jelenetről volt szó. Ráadásul a tévéközvetítés szünetében Smith ügynöke és Denzel Washington is igyekezett lecsillapítani a könnyeit törölgető színészt, aki azóta bocsánatot kért az amerikai filmakadémiától, és egyre több olyan felvétel került fel a világhálóra, ami alapján úgy tűnik, nagyon is valós volt a pofon. Főként, hogy a köszönőbeszédében személy szerint Chris Rocktól nem kért bocsánatot.

Ettől a botránytól eltekintve kifejezetten visszafogott volt az idei gála, néhány Oscar-történelmi díjjal és kisebb meglepetésekkel.

A 12 díjra jelölt, a szaksajtó szerint a legtöbb kategóriában nagy esélyesnek tartott A kutya karmai közt például végül csak egy díjat nyert el: a legjobb rendezését. A korábban a Zongoralecké-ért (1994) a legjobb forgatókönyv díját elnyerő Jane Campion ezzel a harmadik nő, akit rendezőként díjaztak (először Kathryn Bigelow nyert 2010-ben A bombák földjén-ért, másodszor pedig a kínai származású Chloé Zhao, tavaly, A nomádok földjé-ért).

A második legtöbb, összesen 10 jelölést kapott Dűne nyerte végül idén a legtöbb díjat, összesen 6-ot, köztük

a legjobb látványtervezés elismerését, amelyet Patrice Vermette látványtervező és Sipos Zsuzsanna díszletberendező vehetett át, vagyis idén is született magyar Oscar-díj.

Patrice Vermette és Sipos Zsuzsanna a legjobb látványtervnek járó Oscar-szobrokkal Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A CODA pedig nemcsak azzal írt Oscar-történelmet, hogy mind a három jelölését díjra váltotta, hanem azzal is, hogy az Apple Original első filmjeként elnyerte a legjobb film Oscar-díját, ráadásul úgy, hogy ez az első olyan alkotás a kategóriában, amelynek szereplői zömében siketnémák, a legjobb férfi mellékszereplő díját elnyerő Troy Kotsur pedig az első Oscar-díjas siket férfi (az első díjazott siket színész az a CODA-ban ugyancsak szereplő Marlee Matlin volt, aki 1987-ben elnyerte az Oscart az Egy kisebb isten gyermekei női főszerepéért).

Kenneth Branagh már az idei jelölésével beírta magát az Oscar-rekordok könyvébe: ő az első olyan filmalkotó, akit eddig összesen 7 különböző kategóriában is jelöltek már az Oscar-díjátadókon, eddigi 8 jelölése után idén díjat is nyert: ő kapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó szobrot a Belfast-ért.

A 94. Oscar-gála díjai:

- Legjobb film: CODA

- Legjobb rendező: Jane Campion – A kutya karmai közt

- Legjobb férfi főszereplő: Will Smith – Richard király

- Legjobb női főszereplő: Jessica Chastain – Tammy Faye szemei

- Legjobb férfi mellékszereplő: Troy Kotsur – CODA

- Legjobb női mellékszereplő: Ariana DeBose – West Side Story

- Legjobb eredeti forgatókönyv: Belfast – Kenneth Branagh

- Legjobb adaptált forgatókönyv: CODA – Sian Heder

- Legjobb idegen nyelvű film: Vezess helyettem

- Legjobb animációs film: Encanto

- Legjobb dokumentumfilm: A lélek nyara

- Legjobb rövid dokumentumfilm: The Queen of Basketball

- Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Long Goodbye

- Legjobb animációs rövidfilm: The Windshield Wipe

- Legjobb eredeti filmzene: Dűne – Hans Zimmer

- Legjobb eredeti dal: „No Time to Die" a Nincs idő meghalni c. filmből – zene és szöveg: Billie Eilish és Finneas O'Connell

- Legjobb látványtervezés: Dűne – látványtervező: Patrice Vermette; díszletberendező: Sipos Zsuzsanna

- Legjobb operatőr: Dűne – Greig Fraser

- Legjobb jelmez: Szörnyella – Jenny Beavan

- Legjobb smink: Szörnyella – Nadia Stacey, Naomi Donne, Julia Vernon

- Legjobb vágás: Dűne – Joe Walker

- Legjobb hang: Dűne – Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill, Ron Bartlett

- Legjobb vizuális effektek: Dűne – Paul Lambert, Tristen Myles, Brian Connor, Gerd Nefzer