Az amerikai filmakadémia, amelynek 94. Oscar-díjátadó gáláját vasárnap több mint 15 millióan látták, vizsgálatot ígért Will Smith pofozkodásának ügyében. 

A díjátadón Will Smith kapta meg a legjobb színész Oscar-díját a Richard király című életrajzi filmben nyújtott alakításáért. A színész azonban röviddel korábban azzal sokkolta a Dolby Színházban ülő több mint 3000 fős közönséget és a tévénézőket, hogy a műsor egyik szereplőjét, Chris Rockot felpofozta, mert a humorista a felesége, Jada Pinkett Smith rovására sütött el egy ízléstelen viccet.

A díjátadót szervező amerikai filmakadémia hétfőn elítélte Will Smith viselkedését, és bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Will SmithForrás: AFP/Robyn Beck

A Los Angeles-i rendőrség már vasárnap közölte, hogy mivel Chris Rock nem tett feljelentést, nem indítanak eljárást az ügyben.
A díjátadó Smith akciójáig könnyed hangulatban folyt, Will Packer producernek sikerült feltornásznia a tavalyi tízmillió alatti nézőszámot 15,36 millióra. Azonban a több mint 50 százalékos növekedés is csak az Oscar-történet második legalacsonyabb nézőszámához volt elég. 

A filmakadémia több tagja, köztük Marshall Herskovitz forgatókönyvíró-producer és Whoopi Goldberg, a filmakadémia kormányzói testületének tagja is arról beszélt hétfőn, hogy konzekvenciái lesznek Smith cselekedetének. Goldberg azonban leszögezte, hogy Oscar-díját nem fogják elvenni.
A hollywoodi színészcéh (SAG) szintén "elfogadhatatlannak" bélyegezte a történteket, és jelezte, hogy az ügyben kapcsolatba lépett a filmakadémiával és a műsort közvetítő ABC csatornával.