Variety: A Dűne bizonyítja, hogy a magyar filmipart nehéz legyőzni

94th Annual Academy Awards - Show film award celebrity Horizontal
"Dune" production designer Patrice Vermette (L) and set designer Zsuzsanna Sipos (R) accept the award for Best Production Design for "Dune" onstage during the 94th Oscars at the Dolby Theatre in Hollywood, California on March 27, 2022. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
A Dűne bizonyítja, hogy a magyar filmipart nehéz legyőzni: az Oscar-siker a budapesti filmgyártás fellendülését mutatja a Variety.com amerikai filmes szaklap szerdai cikke szerint.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két év világméretű problémáit - mindenek előtt a koronavírus-világjárványt, valamint a második hónapjába lépő ukrajnai háborút - kevesen tudták volna előre jelezni. A világ filmiparának nagy része számára a fennmaradás is diadalnak tűnik. A kihívások és a folyamatos bizonytalanság ellenére a magyar filmipar szárnyal.

A Legendary és a Warner Bros. Dűne című, Magyarországon forgatott produkciójának vasárnap elnyert hat Oscar-díja a magyar filmipar folyamatos erősödésének legfrissebb bizonyítéka.

- idézte a lap Káel Csabát, a filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét. Mind a kormány, mind a magánszektor részvétele, az egyszerűsített engedélyezési eljárás, a legmodernebb hangszínpadok és létesítmények, valamint a magasan képzett, angolul beszélő stábok mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a második legnagyobb filmgyártási központ lett Európában.


Mindezeken felül Magyarország 30 százalékos készpénz-visszatérítést kínál (ami a nem magyarországi költségek hozzáadásával elérheti a 37,5 százalékot), ráadásul a gyártási költségek 30-35 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, és 25 százalékkal kedvezőbbek, mint Nyugat-Európában.

Nigel Marchant, a Carnival Films, a Downton Abbey-t készítő produkciós cég ügyvezetője rámutatott: ezek alapján kaphatták a legtöbbet a pénzükért, amikor a Netflix Az utolsó királyság című sorozata öt évadának magyarországi forgatásáról volt szó.

A kormány okosan használta ki a szektor növekedését és hihetetlenül okosan és könnyedén kezelte az adókedvezményt, hogy minél több pénzt adjon vissza és minél vonzóbb legyen a producereknek - tette hozzá Marchant.

- magyarázta a Pioneer Stillking Films ügyvezetője, Kemény Ildikó, akit naponta keresik meg külföldi producerek, akik stúdiót és magyar stábot keresnek.