Idén mintegy száz filmet vetít a tavaly készült filmekből a Magyar Mozgóképszemle, amelyet a tavalyi siker után másodszor tartanak Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. Az idei fesztivál pedig mintegy előkészítője a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak is (2023-ban Veszprém kapta ezt a címet) . A versenyfilmek listája néhány napon belül derül ki, a filmekre a Magyar Filmakadémia teljes tagsága szavazhat.

Fazakas Péter A játszma című nagyjátékfilmjének bemutatójával kezdődnek a Magyar Mozgóképszemle vetítései június 9. és 12. között Veszprémben, ahol idén húsz premierfilmet láthat a közönség. A négynapos rendezvény nyár elejére került és egy új helyszínnel is gazdagodott, így összesen kilenc vetítőhely lesz a fesztiválon: Veszprémben a Hangvilla, az Óváros téri fröccsterasz, az Agóra, az Expresszó, valamint a Historia Kert és a Latinovits-Bujtor Játékszín, Balatonfüreden a Tagore sétány és a Balaton Mozi, Balatonalmádiban a Wesselényi strand ad helyet a filmeknek.Navracsics Tibor Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos a programot bejelentő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy néhány éve a Filmpiknik kísérleti jelleggel indult el Balatonfüreden és Veszprémben. 

Veszprém, 2022. április 29. Lukácsy György fesztiváligazgató, Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos a Magyar Mozgókép Fesztivál veszprémi sajtótájékoztatóján.Forrás: MTI/Vajda János


„A programok tesztelését jóval 2023 előtt elkezdtük már. A Mozgóképszemle az EKF programokba illeszkedik, de a Filmintézettel egy hosszútávú bizalmat szeretnénk megalapozni. - 

mondta Navracsics Tibor.

A Nemzeti Filmintézet igazgatója, Káel Csaba filmügyi kormánybiztos elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy jó helyen van Veszprémben a fesztivál, amelynek előzménye a több évtizedet megélt Veszprémi Tévétalálkozó. A magyar filmes találkozó a nagy európai fesztiválokra is emlékeztet azzal, hogy nyáron, vízparton rendezik meg.

Káel CsabaForrás: MTI/Vajda János


A teljes programot még nem lehet tudni, de az már biztos, hogy a premierfilmek között lesz látható Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című portréfilmje, Rohonyi Gábor és Vékes Csaba Szia, Életem! című vígjátéka, és itt látja majd először a közönség Pálikás Norbert Katinka című magyar dokumentumfilmjét is.
A szemle idén a száz éve született Pécsi Sándorra és a 120 éve született Jávor Pálra emlékezik. „Örök epizodista volt Pécsi Sándor, nagy formátumú színész, A fekete város a Liliomfi, a Pál utcai fiúk, az Aranysárkány című filmek mellékszereplőjeként is ismert, de alakításaiban hihetetlenül erőteljes karakteres személyiség – mondta az Origónak Muszatics Péter a fesztivál programigazgatója. Egy viszonylag ritka szatirikus filmet vetítünk, Bán Frigyes Kár a benzinért című 1964-es munkáját. Azért választottuk ezt a filmet, mert a legjobb magyar filmes és forgatókönyvírói hagyományok mentén mesél el egy történetet. Pécsi Sándor mindössze 50 évig élt, alakításaival mégis feledhetetlen alakja a magyar filmnek – tette hozzá Muszatics.

Csűrös Karola Bolgár Zsuzsa egyetemi hallgató és Pécsi Sándor Várady Péter drámaíró szerepében játszik Tabi László Most majd elválik című színművének próbáján 1964-ben.Forrás: MTI/Tormai Andor

A 120 éve született Jávor Pál minden filmjében hősszerelmes, mindig vezető színész, korának férfi ideálja. Tóth Endre filmjét az 1939-es Toprini nászt vetítik tőle a szemlén, illetve egy plakátkiállítással emlékezünk meg a legendás színészről – mondta az Origónak a fesztivál programigazgatója.

Jávor Pál színész és felesége, Landesmann Olga otthonuk teraszán 1958-ban.Forrás: MTI/Keleti Éva

A tavalyi évhez hasonlóan ismét pitch-fórumot rendez a szemle, amely a kortárs irodalmi művek megfilmesítését célozza. Idén a krimik lesznek a középpontban, amint azt érdeklődésünkre Lukácsy György fesztiváligazgató elmondta, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete javasol thriller vagy krimire alkalmas műveket.„Ezek közül választ a zsűri, az első helyezett pedig a Nemzeti Filmintézet forgatókönyv fejlesztésének első körét megnyeri. Arra a kérdésre, hogy mennyire tudja a szemle a nemzetközi figyelmet felkelteni már idén, Lukácsy elmondta, a kelet-közép európai film legnagyobb mustrájának, a Cottbus-i filmfesztiválnak a vezetőjét Bernd Budert várják Veszprémbe. Bernd Buder arról fog előadást tartani, hogy milyen hatással volt a pandémia a filmre, ez nemcsak a filmgyártásra, de a filmek tematikájára is kiterjed majd. Számítunk külföldről érkező vendégekre, de a fesztivál valószínűleg jövőre az EKF ideje alatt válik nemzetközi szinten ismerté, nagyobb nemzetközi jelenlétre akkor lehet számítani". Hozzátette: a Téli álom című lengyel-magyar koprodukció vélhetően az itt élő lengyel kisebbséget is meg fogja szólítani. A lengyel Piotr Fiedziukiewicz romantikus filmje egy lengyel sztársportoló és egy ünnepelt kínai zongorista lány Budapesten kibontakozó románcának története.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos hangsúlyozta, a Covid ideje alatt sem állt le a hazai filmgyártás: 216 milliárd forint bevétel származott a különböző filmes projektekből és az a fejlődés, ami néhány éve a magyar filmben elkezdődött, évről évre újabb nemzetközi elismeréseket hoz a hazai filmnek.