Szerdán ér véget Berlinben az országos turné, amelyet Volker Schlöndorff német filmrendező új dokumentumfilmje bemutatására szervezett 44 németországi mozi érintésével.

A bádogdob és a Katharina Blum elvesztett tisztessége című, mára már klasszikussá vált filmek 83 éves rendezője új dokumentumfilmjében egy erdőtelepítő, Tony Rinaudo ausztrál agronómus munkáját mutatja be, aki a Száhel-övezet térségét akarja zöldebbé varázsolni az általa kifejlesztett technológiával. A szakember életművét 2018-ban alternatív Nobel-díjjal, a Right Livelihood Awarddal ismerték el.

 

A Der Waldmacher (Az erdőcsináló) közel áll a szívemhez, szeretném, ha megnéznék  

- nyilatkozta Schlöndorff az Augsburger Allgemeine című lapnak. Hozzátette: azért döntött úgy, hogy országos turnén mutatja be, mert miközben a forgalmazók, és más filmes szakértők úgy gondolták, egy dokumentumfilmnek nem lesznek nézői a mozikban, ő ennek ellenére bízott benne, hogy a közönséget érdekelni fogja.


Schlöndorff azonban maga is tenni akart valamit azért, hogy a filmje minél több emberhez eljusson.

 

Ahol eddig a turném során jártam, mindenhol telt ház volt a mozikban. A mozitulajdonosok pedig szintén elégedettek voltak annak láttán, hogy az emberek visszatérnek a moziba, és végre újra telt ház van. Pedig a moziüzemeltetők fele, akiknél megfordultam, már kész volt bedobni a törülközőt  

- mesélte a számos nemzetközi díjjal elismert filmrendező. A turné utolsó állomása szerdán Berlinben lesz.