Bíróság akadályozta meg Judy Garland ruhájának árverését

LE MAGICIEN D'OZ - THE WIZARD OF OZ (1939)
LE MAGICIEN D'OZ THE WIZARD OF OZ 1939 de Victor Fleming (et Richard Thorpe et King Vidor) Jack Haley Judy Garland Ray Bolger. d'apres le roman de L. Frank Baum based on the novel by L. Frank Baum code 106 COLLECTION CHRISTOPHEL © MGM
Vágólapra másolva!
Egy bíróság hétfőn felfüggesztette egy Judy Garland által az Óz, a csodák csodája című filmben viselt ruha árverését, mert az egykori tulajdonos egy rokona bejelentette igényét a relikviára.
Vágólapra másolva!

A kék-fehér kötényruhát, amelyet az 1939-ben forgatott filmben viselt a Dorothyt alakító színésznő, előzetesen 1,2 millió dollár (428 millió forint) értékűre becsülték. A ruhát más hollywoodi relikviákkal együtt kedden Los Angelesben akarták elárverezni, és az Amerikai Katolikus Egyetem bocsátotta volna aukcióra. A ruhát, amelyet 1973-ban kapott ajándékba egy az egyetemen dolgozó lelkész, az iskola felújításakor tavaly találták meg egy cipősdobozban.

A Bonhams árveréséről egy manhattani kerületi bíró döntése miatt vonták vissza a ruhát, miután a lelkész, Gilbert Hartke egy rokona bejelentette igényét a relikviára.

Hartke 1986-ban hunyt el, unokahúga, a 81 éves Barbara Ann Hartke pedig május elején nyújtotta be keresetét, miután a média beszámolt arról, hogy a ruhát elárverezik.

Judy Garland az Óz, a csodák csodája című filmben Forrás: Collection Christophel via AFP/© MGM/Mgm


Az idős nő keresetében azt állítja, hogy a ruhát egy színész, Mercedes McCambridge ajándékozta nagybátyjának, és mivel ő a legközelebbi élő rokona, ezért ő a tulajdonosa. Mint hozzátette, annak semmi nyoma, hogy a lelkész az egyetemnek ajándékozta volna a ruhát.

Az egyetem jogi képviselője szerint azonban Hartke Domonkos-rendi papként esküt tett arra, hogy nem fogad el ajándékot, tehát nem lehetett az övé.

A Bonhams tájékoztatása szerint Garland számára több készült a ruhából, az Amerikai Katolikus Egyetemen talált darab egyike annak a kettőnek, amelynek még megvan a hozzá tartozó blúza.