Jankovics Marcell filmjeiből rendeznek ingyenes vetítéssorozatot

Jankovics Marcell, filmrendező, rendezési és grafikái
Debrecen, 2001. 01. 30. Egészestés rajzfilmen dolgozik Jankovics Marcell Kossuth-díjas rendező és 50 fős stábja. Az Ének a csodaszarvasról című filmet a neves művész forgatókönyve és figuratervei alapján készítik és a tervek szerint az év végén mutatják be. A film zenéjét Szörényi Levente szerezte. A bemutatóval egy időben kiadják a film gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyv változatait is. A képen: Jankovics Marcell a csodaszarvas egyik alakváltozatával. MTI Fotó: Oláh Tibor
Vágólapra másolva!
Jankovics Marcell hét animációját láthatja a közönség június 2. és 7. között Budapesten a MOM Cinema ingyenes retrospektív vetítéssorozatában.
Vágólapra másolva!

- tájékoztatott a Pannonia Entertainment. Jankovics Marcell bár egyetemi néprajzi tanulmányokat - édesapja politikai meghurcolása miatt - nem végezhetett, egész életművében a magyar népművészetet kutatta, és azt próbálta átadni a közönségnek. Alkotásaiban az ősmagyar táltosmotívumtól a legkisebb fiú, valamint az égig érő, mennyet, földet, poklot összekötő világfa egyetemes toposzán át a magyarok őshazából Kárpát-medencébe való letelepedéséig sok témában közvetítette ma is érvényes tudását - írják a közleményben.

Jankovics Marcell Forrás: MTI/Oláh Tibor


A filmre vett fázisrajzokat olyan irodalmi művek ihlették, mint Arany János balladái vagy a Rege a csodaszarvasról; Arany László népmese-átdolgozásai; Gaal György, Erdélyi János, Kriza János, Ipolyi Arnold, Berze Nagy János, Ortutay Gyula, Benedek Elek, Arany László, Móra Ferenc, Illyés Gyula népmesegyűjtései; valamint Madách Imre máig egyedülálló főműve, Az ember tragédiája - áll a közleményben.