Meghalt Jean-Louis Trintignant

Un homme et une femme palme d or Cannes telephone PHONE
Un homme et une femme 1966 Real Claude Lelouch Jean Louis Trintignant. Collection Christophel © Les Films 13
Vágólapra másolva!
Kilencvenegy éves korában meghalt Jean-Louis Trintignant, a második világháború utáni francia film- és színművészet egyik legkedveltebb és leghíresebb színésze - tudatta pénteken felesége, Mariane Hoepfner Trintignant.
Vágólapra másolva!

Jean-Louis Trintignant "ma reggel dél-franciaországi otthonában nyugalomban, hozzátartozói körében halt meg" - írta közleményében az özvegy.

A színész legnagyobb sikerét az Egy férfi és egy nő című, Claude Lelouch rendezte filmben aratta: az 1966-os alkotás a cannes-i Arany Pálmát, a Golden Globe-díjat és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is megkapta. Lelouch később trilógiává bővítette a nagy sikerű filmet: Egy férfi és egy nő 20 év múlva (1986) és Les plus belles années d'une vie (2019), ez utóbbi volt egyébként Trintignant utolsó bemutatott filmje.

Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée az Egy férfi és egy nő (1966) c. filmben Forrás: United Artists

A nagy színészt hét évtizedes pályafutása során összesen ötször jelölték a legrangosabb francia filmes elismerésre, a César-díjra, amelyet végül 2012-ben kapott meg Michael Haneke Oscar-díjas filmjének, a Szerelem férfi főszerepéért, amelyért az Európai Filmdíjat is elnyerte.

Trintignant művészetét a legrangosabb két filmfesztiválon is elismerték: 1968-ban a berlini filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat kapott a L'homme qui ment c. filmért (r: Alain Robbe-Grillet), egy évvel később Cannes-ban is megkapta a legjobb férfi színész díját Costa-Gavras politikai krimijében, a -ban nyújtott alakításáért.

De már pályája kezdetén feledhetetlen filmekben szerepelt: 1956-ban ő alakította a férfi főszerepet a Brigitte Bardot-t sztárrá emelő És Isten megteremté a nőt c. Roger Vadim rendezte klasszikusban, három évvel később ugyancsak Vadim rendezte a Veszedelmes viszonyok-ban, ahol Jeanne Moreau és Gérard Philipe oldalán tűnt fel.

Később olyan klasszikusokban nyújtott emlékezetes alakítást, mint a Dino Risi által rendezett az Előzés (1962) , a René Clément által rendezett Párizs ég? (1966), Sergio Corbucci ellentmondásos italowesternje, A halál csöndje (1968), Éric Rohmer klasszikusa, az Éjszakám Maudnál (1969), a Bernardo Bertolucci rendezte A megalkuvó (1970) c. remekmű, Jacques Deray Egy ember halott (1972) és Zsaru-történet (1975) c. krimijei, Ettore Scola A terasz (1980) c. szatírája vagy Francois Truffaut utolsó filmje, a Végre vasárnap! (1983).

Végre vasárnap! (Jean-Louis Trintignant és Fanny Ardant). Forrás: Les Films du Carrosse/Alain Venisse

Temetését szűk családi körben rendezik.