Életműdíjat kap Matt Dillon Locarnóban

Matt Dillon, mint Jack
Vágólapra másolva!
Életműdíjat kap Matt Dillon amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró az augusztusi Locarnói Filmfesztiválon - írta a Variety.com.
Vágólapra másolva!

Az 58 éves sztár augusztus 4-én veszi át az elismerést a független filmeknek szentelt svájci mustrán, a Piazza Grande nyolcezer ülőhelyes szabadtéri vetítőhelyén, másnap beszélgetést szerveznek vele.

Néhányat levetítenek a filmjeiből is: látható lesz Gus Van Sant 1989-es műve, A gyógyszertári cowboy, benne Dillon emlékezetes alakítása drogosként, valamint a 2003-as Szellemek városa, melyet Dillon rendezett, részt vett forgatókönyvének írásában, és James Caan, Gerard Depardieu, Stellan Skarsgard társaságában szerepelt is a filmben.

Matt Dillon (A ház, amit Jack épített) Forrás: Vertigo Media


Dillon "sokféle filmes területen" volt képes eligazodni, kezdve Jonathan Kaplan tizenévesekről szóló, A lázadás mámora című művével, melyben 14 évesen először volt látható a vásznon, folytatva Francis Ford Coppola 1983-as A kívülállók és a Rablóhal című filmjeivel, valamint olyan kultikusnak számító művekkel, mint az 1998-as Keresd a nőt! egészen olyan európai filmek főszerepéig, mint Lars von Trier A ház, amit Jack épített című alkotása, vagy Jórgosz Lánthimosz 2019-es rövidfilmje, a Nimic - méltatta a színészt a fesztivál közleménye.

A második nagyjátékfilmet, amelyet Dillon rendezett, a Francisco "el Gran" Fellove kubai énekesről szóló El Gran Fellovét a San Sebastián-i filmfesztiválon mutatták be.


A 75- Locarnói Filmfesztivál augusztus 4-étől 14-ig tart.