Billie Eilish és Anya Taylor-Joy is dönthetnek az Oscar-díjról

LES NOUVEAUX MUTANTS - THE NEW MUTANTS (2020) science fiction sci-fi
Anya Taylor-Joy az Új mutánsok-ban
Vágólapra másolva!
Billie Eilish és Anya Taylor-Joy is meghívást kapott az amerikai filmakadémia tagjai közé. A testület idén 397 új taggal gyarapodhat. Ha mind elfogadják a meghívást, a filmakadémia tagságának létszáma 10 665-re nő, akik közül 9 665-en szavazhatnak az Oscar-díjról.
Vágólapra másolva!

Az Oscar-gálát rendező szervezet közölte, hogy a 2022-es meghívottak 44 százaléka nő, 50 százalékuk az Egyesült Államokon kívülről származik, 37 százalékuk pedig alulreprezentált etnikai csoportokhoz tartozik. A meghívottak már a következő, 95. Oscar-díjátadó trófeáiról is szavazhatnak. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) a színész tagjai közé invitálta Ariana DeBose, Troy Kotsur, Anya Taylor-Joy, Jessie Buckley és Gaby Hoffman mellett az iráni Amir Jadidit, a norvég Renate Reinsve-t, a francia Vincent Londont és a japán Nisidzsima Hidetosit is.

A rendezők közül mások mellett Andrew Ahn (Fire Island), Reinaldo Marcus Green (Richard király) és Isabel Sandoval (Lingua Franca) is tag lehet.

Anya Taylor-Joy az Új mutánsok-ban Forrás: AFP

De a filmakadémia több ágazatába is meghívást kapott például a Menekülés rendezője, Jonas Poher Rasmussen, a Vezess helyettem forgatókönyvíró-rendezője, Hamagucsi Rjuszuke, valamint a CODA forgatókönyvíró-rendezője, Sian Heder, akiknek dönteniük kell, hogy melyik ágazat tagjai lesznek.

Billie Eilish és fivére, Finneas O'Connell a filmakadémia zenei ágazatának tagja lehet.

Bár egy új tag meghívásának nem feltétele, hogy az illetőnek Oscar-jelölése vagy Oscar-díja legyen, idén is 71 Oscar-jelölt és 15 Oscar-díjas van a meghívottak között.


A 95. Oscar-díjátadót 2023. március 12-én rendezik meg Los Angelesben.