Mintegy 100 filmet, köztük hollywoodi magyar filmesek alkotásait láthatja a közönség szeptember 13. és 18. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, a restaurált filmek immár ötödik alkalommal megrendezendő nemzetközi seregszemléjén - tájékoztatott a Nemzeti Filmintézet.

Az NFI közlése szerint a szeptemberi fesztivál alaptémáját Hollywood közép-európai gyökerei adják. Budapest, Bécs, Hollywood címmel a nemzetközi esemény fókuszában azon alkotók művei állnak, akik Budapestről gyakran Bécsen és Berlinen keresztül jutottak Hollywoodba, és ott tettek szert világhírre. A programban szerepelnek hollywoodi magyarokról szóló előadások is. Az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton helyszínei között lesz a Bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Corvin mozi.


Az idei Filmmaraton a zempléni születésű Hollywood-alapítók, Adolph Zukor és William Fox, a rendező Kertész Mihály, valamint Bánky Vilma, Lugosi Béla, Peter Lorre (Löwenstein László) és Paul Lukas színészek, valamint Rózsa Miklós zeneszerző, Rudolph Maté operatőr, Joe Pasternak producer, a gyakran magyarokkal dolgozó osztrák rendező legenda, Billy Wilder, és a szinte mindig magyarokkal dolgozó német származású Ernst Lubitsch legjobb filmjei bemutatásán keresztül megidézi azokat az időket, amikor a "hollywoodi stúdiók kantinjaiban magyarul beszéltek" - olvasható a közleményben. A Budapest, Bécs, Hollywood program az Osztrák Kulturális Fórum, az Osztrák Filmmúzeum és az Osztrák Filmarchívum együttműködésével valósul meg.
Válogatással emlékezik a Filmmaraton Kovács László operatőrre, aki Zsigmond Vilmossal együtt amerikai filmek legendás magyar operatőre volt, és aki a nemrég elhunyt Peter Bogdanovich rendezővel is többször dolgozott. A Szelíd motorosok és a Martin Scorsese által rendezett New York, New York is látható lesz nagyvásznon.
Idén az operatőrök mellett a tervezők szempontjából is kiemelt szerepet kap a látvány. A nézők megismerhetik Trauner Sándor (Alexandre Trauner) Oscar-díjas díszlettervező művészetét. A magyar származású festőművész, grafikus, jelmeztervező Franciaországban és Hollywoodban is dolgozott olyan rendezőkkel, mint Marcel Carné, Billy Wilder, Fred Zinnemann, John Huston, Anatole Litvak, Orson Welles és Luc Besson.