Szürreális történetet mesél el első mozifilmjében, a Cicaverzum-ban Szeleczki Rozália rendező, aki még kamaszkorában találta ki, hogy filmrendező lesz, és rajongott az olasz és francia új hullámos filmekért, Fellini és Godard alkotásaiért.

"Kamaszkorom óta mindig az a cél lebegett a szemem előtt, hogy filmrendező legyek, viszonylag idősen, 27-28 évesen kerültem be az egyetemre, de utólag nem bánom, mert annyi idősen sokkal tudatosabb voltam mint előtte" - idézte fel az MTI-nek a rendező, aki rögtön az érettségi után is próbálkozott ugyan a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, de akkor a sikertelen felvételi után végül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem médiadizájn szakán szerzett diplomát.

Fotó a forgatásrólForrás: Glódi Balázs / Lupa Pictures


"Akkoriban keresgéltem még a helyem, ugyan több kiállításon szerepeltem, de azok a munkáim is inkább már a mozgóképekről szóltak" - hangsúlyozta, hozzátéve: pár évig Hollandiában tanult és dolgozott, videó- és grafikai anyagokat készített a Space alternatív holland-magyar színháznak. Majd visszatért Magyarországra, mert rájött, hogy a narratív történetmesélést az anyanyelvén tudja a legjobban művelni.
Készített dokumentumfilmet roma fiúról, punkzenész és kislánya kapcsolatáról, de Arany János egyik balladáját is feldolgozta.
Felidézte, hogy már korábban is jelentkezett a Nemzeti Filmintézet (NFI) pályakezdő filmeseket támogató Inkubátor Programjába, és habár filmterve a legjobb tíz közé került, gyártási támogatást végül nem nyert. Most készülő, Cicaverzum című filmje viszont megkapta a támogatást. Az NFI-nek köszönhetően fejlesztették a forgatókönyvet, amelyet Kemény Zsófival közösen írtak.
A filmben Fáninak, egy harmincas lánynak, aki már rég lemondott arról, hogy szerelmes legyen, egy napon egy fekete macska kezd el udvarolni. Fáni hiába sikeres építész, szíve mélyén mégis megmaradt kislánynak, ezért bedől a macsó Macskának, annak ellenére, hogy a kandúr hangját csakis ő hallja. Mint mondta, a film forgatása nagy vállalás volt, főleg a macska miatt, a vele való munka jócskán lassította a folyamatokat. Három macskával dolgoztak együtt, attól függően, hogy éppen milyen jelenetet forgattak: mindegyiknek más volt a habitusa, az egyik nyugodt volt, a másik játékosabb.

A Cicaverzum főszerepét Törőcsik Franciska alakítja, aki korábban epizódszereplőként tűnt fel Szeleczki Rozália Mióta velem jár című rövidfilmjében, az Arany János balladáját feldolgozó Rozgonyiék-ban pedig a főszereplőt alakította. Mint a rendező megjegyezte, azóta tervezi, hogy újra Törőcsik Franciskával forgat, Fáni karakterét a kezdetektől fogva rá igazították Kemény Zsófival.

Fáni élete egyik nagy traumája, hogy elveszítette az apját, ezért nehezen tud kapcsolódni a férfiakhoz, legalábbis nem találja az igaz szerelmet - jellemezte karakterét Törőcsik Franciska. "Talán attól, hogy nincs tétje, mint egy igazi kapcsolatnak, a macskával való viszonyába sokkal jobban bele tud feledkezni. Szerintem a macska valóban beszél, nem az a koncepció, hogy Fáni megőrült, de majd mindenkinek mást fog ez jelenteni" - magyarázta.
A macska gazdáját Polgár Csaba játssza, a macska Patkós Márton hangján szólal meg. A Cicaverzum producere Iványi Petra (FOMO, Látom, amit látsz), a mellékszerepekben többek között Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert, Martin Márta, Tordai Teri, Blahó Gergő és Kiss Tibi zenész is feltűnik.