Meghalt a James Bond-filmek legendás zeneszerzője

Monty Norman
Vágólapra másolva!
Monty Norman 94 éves volt, művészete az összes 007-es kaland zenéjét meghatározta. A sokoldalú és rendkívül termékeny zenész színdarabok hosszú sorában, de énekesként is bizonyított több mint hat évtizedes karrierje során.
Vágólapra másolva!

Lett bevándorlók gyermekeként a londoni East Enden nőtt fel, első gitárját édesanyjától kapta tizenhat évesen. Pályája elején a West End színház olyan musicaljeinek szerezte a zenéjét, mint az Irma, te édes vagy az Expresso Bongo.

Albert R. Broccoli, a James Bond-filmek állandó producere az említett darabok hatására kérte fel, hogy szerezzen zenét az első 007-es kaland, az 1962-ben bemutatott Dr. Nohoz.

Monty Norman lényegében néhány korábbi kompozícióját porolta le és írta újra a kémfilm hangulatvilágához igazítva. Abban a pillanatban, amikor a fő dallamot elektromos gitáron felvette, rögtön tudta, hogy sikerült megragadni Bond karakterének lényegét.

– emlékezett vissza később. Az ő nevéhez fűződik az Underneath The Mango Tree című dal is, amely a Dr. No talán legemlékezetesebb pillanatában csendül fel: abban a jelenetben, amelyben Sean Connery a tengerparton ülve meglátja a Bond-lányt alakító Ursula Andress, miként bikiniben kiemelkedik a habokból.

A 007-es produkciók mellett számos B-film is a nevéhez fűződik, egyebek között The Two Faces of Dr. Jekyll című horror 1960-ból vagy az egy évvel később bemutatott sci-fi, A nap, amikor a Föld lángra lobbant.

A filmek mellett gyakran fellépett énekesként különböző varieté-műsorokban olyan komikusok oldalán, mint Harry Secombe, Peter Sellers, Spike Milligan vagy Tommy Cooper.