Bebörtönözték Dzsafar Panahi iráni rendezőt

Horizontal MIDDLE EAST RELEASE PRISONER JUSTICE FILM DIRECTOR PERSON-CINEMA PRISON RELEASE
Iranian director Jafar Panahi sits at his home following his release from prison in Tehran on May 25, 2010. Panahi, who has been in custody since March, was released on bail, his wife told AFP, confirming a statement from the Tehran prosecutor's office. AFP PHOTO/STR (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Börtönbe szállították Dzsafar Panahi ellenzéki iráni filmrendezőt, hogy folytassa a 2010-ben rá kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetés letöltését. Az Arany Medve-díjas rendezőt egy hete tartóztatták le Teheránban.
Vágólapra másolva!

A 62 éves filmrendezőt a Teherán közelében lévő Evin börtönbe vitték - közölte kedden az iráni igazságügyi hatóságok szóvivője egy sajtóértekezleten. Panahit egy hete akkor vették őrizetbe, amikor a teheráni ügyészségre ment, hogy ott tájékozódjon egy másik rendező, Mohammad Raszulof ügyéről, akit szintén letartóztattak.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Medve-díjat, 2018-ban pedig a Cannes-i Filmfesztiválon Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott díjat.


A másként gondolkodó művészt 2010-ben hat év börtönbüntetésre ítélték és húsz évre eltiltották a filmkészítéstől "rendszerellenes propaganda" miatt, miután 2009-ben az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen demonstrált.

Dzsafar Panahi Forrás: AFP


Az utazástól és a médiának való nyilatkozástól is eltiltott rendező azonban tovább folytatta a munkát Iránban. A 2010-ben rá kiszabott börtönbüntetésből két hónapot töltött le, majd feltételesen került szabadlábra, ám bármikor visszakerülhetett a börtönbe.

Raszulofot és kollégáját, Mosztafa Aleahmadot a hatóságok "a közrend megzavarása" miatt tartóztatták le július 8-án, mert május közepén nyílt levélben ítélték el, hogy a hatóságok több kollégájukat letartóztatták és tüntetőkre csaptak le.


A közelmúltban az iráni hatóságok számos ellenzékit tartóztattak le, köztük a reformista mozgalom egyik alakját, Musztafa Tajzadehet "állambiztonság elleni tevékenység" vádjával. Múlt pénteken Franciaország az iráni filmesek azonnali szabadon bocsátását követelte.