Eladják a botrányokba belebukott Golden Globe-díjkiosztót

Horizontal
(FILES) In this file photo taken on December 13, 2021 the stage is set for the nominations announcement for the 79th Golden Globe Awards, at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California. - A stripped-down Golden Globes will go ahead with no audience or media on January 9, 2022, as the event traditionally known as Hollywood's biggest party reels from an industry boycott over ethical lapses by its organizers. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Eldridge Industries befektetési cég veszi át a Golden Globe-ot a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségétől (HFPA), a díjról döntő zsűritagok köre pedig kibővül és sokszínűbb lesz - jelentette be a HFPA.
Vágólapra másolva!

Az új vállalati modellt a HFPA tagjai szavazták meg. A döntés értelmében az újságírószövetség nonprofit szervezetként folytatja jótékonysági tevékenységét, és jótékony célokra gyűjt majd adományokat. Helen Hoehne, a HFPA elnöke közleményében "történelmi pillanatnak" nevezte az átalakítást. Egyúttal kiemelte, hogy az átszervezés részeként a Golden Globe-díj zsűritagjainak körét is tovább bővítik és sokszínűbbé teszik.

A HFPA tavaly megkérdőjelezhető tevékenysége, megvesztegetéssel kapcsolatos vádak és a sokszínűség hiánya miatt került a sajtó kereszttüzébe.

Mint kiderült, az alig száz újságíróból álló testületnek korábban egyetlen fekete tagja sem volt. A felháborodás hulláma olyan magasra csapott, hogy az NBC műsorszolgáltató lemondta a 2022-es Golden Globe-díjátadó hagyományos televíziós közvetítését. A díjra jelölt sztárok is távol maradtak az eseménytől, a győztesek nevét a HFPA a közösségi médiában hozta nyilvánosságra.

Az Eldridge Industries Todd Boehly milliárdos üzletember irányítása alatt áll, aki tavaly óta a HFPA ideiglenes vezérigazgatója.

Maga Boehly volt az, aki azt javasolta, hogy a belső korrupciós botrányok és hivatali visszaélések miatt válságba került Golden Globe-ot adják magánkézbe. A változtatás révén a szervezet irányítása és a díjak odaítélése különböző csatornákon keresztül történik majd. Az újságírószövetség a válság megoldása érdekében működése átláthatóságának növelésére és tagságának bővítésére tett ígéretet. Tanácsadókat alkalmaztak, új elnökséget választottak, a tagságot pedig sokszínűbbé tették.

A HFPA elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy továbbra is ezeket a célokat követik, és készülnek rá, hogy 2023 januárjában megünnepeljék fennállásuk 80. évfordulóját.

A jövő évi Golden Globe-díjátadó megrendezésének részleteit azonban még nem osztották meg, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az NBC visszaveszi-e a gála televíziós közvetítését.