Szerdán nyitja meg kapuit az idén 90 éves Velencei Filmfesztivál

Vágólapra másolva!
Az először 1932-ben megrendezett, szerdán 79. alkalommal megnyíló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon az idei Oscar-díjszezon annyi nagy reményű filmjét vetítik, mint még soha. A Bardo, a Bones & All, A fiú, a Tár, a The Whale vagy a White Noise is bemutatkozik a közönségnek a világ legrégebbi filmfesztiválján - számolt be róla a The Hollywood Reporter.
Vágólapra másolva!

A velencei filmmustra az őszi filmes fesztiválszezon, egyúttal az Oscar-díjszezon nyitánya.

Az elmúlt évtizedben a tíz legjobb film Oscarjával elismert produkció közül négy alkotás - a Birdman, a Spotlight, A víz érintése és A nomádok földje - pályája a Lidón indult.

Az augusztus 31. és szeptember 10. között zajló fesztivál Arany Oroszlán-díjáról döntő nemzetközi zsűrit idén Julianne Moore Oscar-díjas amerikai színésznő vezeti. A filmfesztivált szerdán Noah Baumbach legújabb alkotása, a White Noise (Fehér zaj) című Netflix-produkció nyitja meg. A rendező legutóbb a Házassági történet című szintén a streamingszolgáltató számára készült filmjével aratott sikert Velencében.


A filmmustrán több további Netflix-film is bemutatkozik: köztük Alejandro G. Inárritu Bardo című vígjátéka, Andrew Dominik Blonde című Marilyn Monroe-ról szóló drámája Ana de Armas főszereplésével, valamint Romain Gavras Athena című filmje.

Az Oscar-gyanús versenyfilmek között emlegetik a Tár című életrajzi filmet, amelynek főszereplője az Oscar-díjas Cate Blanchett, Florian Zeller Az apa című filmjének folytatását, A fiú-t Hugh Jackman főszereplésével, és a filmvászonra visszatérő Brendan Fraserrel forgatott The Whale című filmet is Darren Aronofsky rendezésében.

Sokan várják Luca Guadagnino olasz filmrendező Bones & All című filmjét Timothee Chalamettel, Martin McDonagh The Banshees of Inisherin (A sziget szellemei) című drámáját Colin Farrell és Brendan Gleeson kettősével, valamint az Oscar-díjas Laura Poitras dokumentumfilmjét, az All the Beauty and the Bloodshed-et is.

A filmfesztiválon lesz az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült Sorella története című kisfilm világpremierje.

A film rendezője az Ausztráliában élő Hegedüs Péter, producere Muhi András. A film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol csaknem 4000 zsidó embert, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg kegyetlenül a nácik.

Emellett Grosan Cristina nemzetközi koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült, Hétköznapi csalódások című mozifilmjét is meghívták a filmfesztivál Giornate degli Autori programjába.