Eddie Redmayne eljátssza a halál angyalát

Vágólapra másolva!
Aranyszem-életműdíjával ismeri el az Oscar-díjas Eddie Redmayne színészi pályafutását a szeptember 22-én megnyíló 18. Zürichi Filmfesztivál.
Vágólapra másolva!

A brit színész szeptember 25-én veheti át a díjat legújabb filmje, a The Good Nurse című thriller európai premierje előtt. Tobias Lindholm filmjében ő alakítja a "halál angyala" néven elhíresült ápolót, aki halálba segítette a rábízott betegeket. A díjátadón a rendező is jelen lesz. Redmayne a szeptember 22. és október 2. között zajló nemzetközi filmfesztiválon mesterkurzust is tart.

A generációja egyik legkiemelkedőbb színészeként számon tartott Redmayne-t sokan a Fantasztikus állatok és megfigyelésük című fantáziafilm főszereplőjeként, Newt Scamanderként ismerik, Oscar-díját Stephen Hawking elméleti fizikus megformálásáért kapta A mindenség elmélete című életrajzi filmben.

Jessica Chastainnel a The Good Nurse-ben Forrás: Netflix


A Zürichi Filmfesztivál közleményében emlékeztetett arra, hogy Redmayne 2007-ben már járt a fesztiválon a Kegyetlen báj című filmjével, amelyben Julianne Moore volt a partnere. Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta: izgatottan várják a színészt, aki a The Good Nurse című filmben lebilincselően bizonyítja ismét sokoldalú tehetségét.

Az izgalmas thriller forgatókönyvét Krysty Wilson-Cairns írta, a szereposztásban Jessica Chastain, Nnamdi Asomugha, Noah Emmerich és Kim Dickens neve is olvasható.

A most 40 éves Redmayne színpadon kezdte pályafutását. Már gyerekként szerepelt a londoni West Enden az Oliver című darabban, amit Sam Mendes rendezett, s ezt számos további színházi fellépés követte. A film is hamar felfedezte, 2005-ben az Elizabeth című filmben játszott Helen Hirren mellett és 2006-ban Robert De Niro Az ügynökség című rendezésében is szerepelt. Az áttörést Tom Hooper A nyomorultak című produkciója hozta meg számára, amelyben olyan sztárokkal játszott, mint Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway és Amanda Seyfried.

Az Aranyszem-életműdíjat idén Charlotte Gainsbourg francia színésznő is átveheti majd Zürichben.

Korábban mások mellett Iris Berben, Kristen Stewart, Jake Gyllenhaal, John Malkovich, Helen Hunt és Olivia Colman is megkapta az elismerést.