Sorozatunk korábbi részeiben már megemlékeztünk a szocialista és a rendszerváltás utáni magyar filmgyártás legemlékezetesebb erotikus jeleneteiről, de az 1980-as és 1990-es években a cikksorozatunkban már említett színésznőkön kívül is számos magyar színésznő mutatta meg a testét. Mások mellett Fullajtár Andrea egy presszó közepén dobta le a ruháit, Udvaros Dorottya prostituáltként illegette magát, Básti Juli pedig naivaként szexelt. Sorozatunk előző részeit itt és itt és itt és itt és itt és itt nézheti meg.

 

András Judit - Csontváry (1980)

Csontváry Kosztka Tivadarról, a sokáig meg nem értett festőzseniről a szintén hányatott sorsú (és a Szindbád -ot jegyző) Huszárik Zoltán készített az festő expresszionista stílusához illeszkedő, szürreális, látomásszerű filmet.

CsontváryForrás: Mokép

Az alkotásban egyébként túlnyomórészt ismeretlen magyar és külföldi színésznők tűnnek fel, de szerepel benne mások mellett az egykori modell András Judit is, megalázott nőként, aki kétségbeesve – és sikertelenül – próbál szexuális kapcsolatot létesíteni a festővel.

CsontváryForrás: Mokép

Básti Juli - Kettévált mennyezet (1982)

A hetvenes évek végétől a ,,puha diktatúrában" az alkotók némileg szabadabban boncolgathatták az 1950-es évek visszásságait, Gábor Pál már a kiváló Angi Verá-ban is erre vállalkozott és ugyanezzel próbálkozott a némileg felejthetőbb és kevésbé emlékezetes Kettévált mennyezetben is. A történet főszereplője egy átlagos szövőlány (Básti Juli), aki megismerkedik egy gyermekeit egyedül nevelő mérnökkel (Jan Nowicki) és önként vállalja, hogy beköltözik a villájába és úgynevezett népnevelőként tanítja őket, gondoskodik róluk. Aszimmetrikus szerelmi kapcsolat alakul ki köztük, amely az elejétől fogva tragédiára van ítélve: a nő a jóság és az önzetlenség mintaképe, míg a súlyos bűnöket cipelő és a belül folyamatosan azokkal viaskodó férfi kiszámíthatatlanul agresszív és mogorva.

Sok erotikára és meghittségre így hiába számítunk, a kettőjük közti szexjelenet is leginkább rideg és lehangoló, hangulatában pedig előrevetíti a szerelmük szomorú végpontját.

Kettévált mennyezetForrás: Duna TV

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!