Steven Spielberg The Fabelmans című életrajzi ihletésű filmje nyerte el a 47. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, amelyet a közönség szavazatai alapján ítélnek oda.

A győztes produkciót, amelyben a 75 éves rendező a filmkészítésről mesél egy nagyon személyes történeten keresztül Michelle Williams és Paul Dano főszereplésével, lelkesen fogadta a közönség. Spielbergnek - saját bevallása szerint - ez az eddigi legszemélyesebb műve.
A The Fabelmans (A Fabelmanok) bőségesen merít a világhírű rendező gyermekkorából, valamint a Williams és Dano által megszemélyesített szülei életéből. A cselekmény középpontjában egy fiú, Sam "Sammy" Fabelman (Gabriel LaBelle) áll, aki beleszeret a moziba, de családi turbulenciákat kénytelen leküzdeni ahhoz, hogy megvalósíthassa álmát.


A második helyen Sarah Polley kanadai rendezőnő Women Talking című filmje végzett, amelyben egy mennonita közösség nőtagjai gyűlnek össze, hogy az évek alatt elszenvedett szexuális visszaélésekről beszéljenek. A harmadik helyezett Rian Johnson amerikai rendező Tőrbe ejtve: Az üveghagyma című krimije lett, amelyben Daniel Craig, Kate Hudson és Edward Norton alakítja a főszerepeket.
A legjobb dokumentumfilmnek a közönség Hubert Davies rendező Black Ice című művét választotta, amely a kanadai jégkorong világában tapasztalható rasszizmusról szól. A vasárnap zárult fesztivál csaknem 260 filmmel, köztük több mint 60 világpremierrel várta közönségét. Az alkotók témái között idén az önrendelkezés, az autonómia és a társadalomkritika mellett a kreativitás ereje került a középpontba.
A TIFF Cinematheque szekciójában vetítették Tarr Béla Werckmeister harmóniák című 2000-ben készült alkotását.A torontói fesztiválon hagyományosan a közönség szavazza meg a nyertes filmet. A mustra zárófilmje Mary Harron Dalíland című, Salvador Dalí spanyol festőművészről szóló életrajzi filmje volt, amelynek címszerepét Ben Kingsley játssza.